KEKOVIĆ: Mogući i protesti ako ne bude novog OKU, Krivokapić nas nije udostojio ni mejla

Unija slobodnih sindikata (USSCG) će o novom opštem kolektivnom ugovoru (OKU) pregovarati do kraja septembra, a ukoliko ne dođe do njegovog usaglašavanja i potpisivanja, krenuće u druge aktivnosti, kako bi sačuvala dostojanstvo i minimum prava za desetine hiljada zaposlenih.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković nije isključio ni proteste.

On je podsjetio da je Unija u prethodnih 14 godina imala brojne proteste i da se od njih ne ustručavaju.

„Moramo, međutim, voditi računa kada te proteste treba da pokrenemo, jer neka sindikalna statistika pokazuje da vi ne možete da protestujete svaki dan, jer je potrebno da se i ta energija prikupi“, kazao je Keković.

On je saopštio da su u Uniji zabrinuti političkom situacijom u zemlji.

„Situacija je suluda. Ja mislim da na planeti nema takve političke situacije. Na primjer, opozicija kao sredstvo svoje političke borbe koristi bojkot parlamenta i to je negdje logično, ali da vi u istom trenutku u parlamentu imate bojkot pozicije i opozicije, mislim da se takav slučaj na planeti nije desio“, tvrdi Keković.

Novi OKU, ili…

„Ukoliko novi OKU ne budemo usaglasili i ne bude izvjesno da ćemo ga potpisati do kraja septembra, USSCG će krenuti u druge aktivnosti, jer jednostavno moramo da tražimo izlaz kako da sačuvamo dostojanstvo i minimum nekih prava za desetine hiljada zaposlenih u Crnoj Gori koji se naslanjaju na OKU“, rekao je Keković na konferenciji za novinare povodom godinu od parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade.

Keković je kazao da je USS očekivala da će sa novom Vladom imati dinamičniji socijalni dijalog i da će ona imati više razumijevanja za njihove inicijative.

To se, kako kaže, nije desilo.

“Unija slobodnih sindikata nije udostojena, čak ni odgovorom od strane predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, na zahtjev za razgovor koji smo uputili u decembru, kako bi predstaviti platformu očekivanja od nove Vlade”, rekao je Keković.

Podsjetio je da se o novom OKU-u pregovara od početka prošle godine, na šta ih je obavezao Zakon o radu koji je stupio na snagu 7. januara prošle godine.

„Ostavljen je rok do kraja decembra prošle godine da ispregovaramo novi OKU. To nijesmo uspjeli da uradimo. Stav USSCG i kolega iz druge sindikalne centrale je bio da OKU, koji je trenutno na snazi, sadrži minimum nekih prava i da ispod tog minimuma ne možemo da idemo. Nijesmo imali razumijevanja od socijalnog partnera, Unije poslodavaca (UPCG), i tada smo uputili inicijativu kolegama iz Saveza sindikata (SSCG) i UPCG da zajedno pokrenemo izmjene Zakona o radu kako bi se za godinu odložilo donošenje novog OKU-a. Na tu našu inicijativu poslodavci nijesu odgovorili, zato smo mi sa kolegama iz SSCG podnijeli inicijativu Skupštini i dobili smo novi rok do kraja decembra ove godine“, kazao je Keković.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com