KO JE VITALIK BUTERIN KOJI BORAVI U CRNOJ GORI: Genije koji mijenja planetu kakvu poznajemo - Volim Podgoricu

KO JE VITALIK BUTERIN KOJI BORAVI U CRNOJ GORI: Genije koji mijenja planetu kakvu poznajemo

Blokčejn tehnologije, i sve što one donose, stručnjaci predviđaju, su revolucija kakvu je svojevremeno donio internet bez kojeg je danas život nezamisliv

Vitalik Buterin koji trenutno boravi u Crnoj Gori, poznat je kao tvorac Ethereum blokčejna, vizionar jedne od revolucionarnih novih tehnologija koje pokreću Web 3.0, i pobornik decentralizacije interneta.

U Crnoj Gori je malo prosječnih građana koji su upućeni u kripto svijet, te je dolazak Buterina i još nekoliko zvučnih imena iz ove oblasti prošao gotovo nezapaženo. Dolazak Buterina u gotovo svakoj državi svijeta bila bi udarna medijska vijest. Za sjutra je zakazana panel diskusija o blokčejn tehnologijama i Web 3 koju će administrirati ministar finansija Milojko Spajić. 

SPAJIĆ DIGAO TVITER NA NOGE: Dolazi li zaista Vitalik Buterin u Crnu Goru?

BUTERIN STIGAO: Svjetska imena blokčejn tehnologije u Crnoj Gori, pomoći će u regulaciji

Buterin danas ima svega 27 godina, njegovo bogatvo se mjeri milijardama dolara,  a u kripto svijetu se prije desetak godina obreo gotovo slučajno i napravio revoluciju. 

Može se reći i da je genije koji je već promijenio, ali i dalje mijenja planetu kakvu poznajemo. Blokčejn tehnologije, i sve što one donose, stručnjaci predviđaju, su revolucija kakvu je svojevremeno donio internet bez kojeg je danas život nezamisliv.

Vitalij (Vitalik) Buterin rođen je u Rusiji, gdje je proveo prvih sedam godina života. Roditelji su se preselili u Kanadu, i Vitalik je ostatak djetinjstva i školovanja proveo u toj zemlji. Rano je pokazao talenat za matematiku, tehniku i kriptografiju, mnogi su ga smatrali za matematičkog genija, pa je tokom školovanja bio smješten u programe za darovitu djecu.

Njegov put u svijet kriptovaluta počeo je gotovo slučajno. Za bitkoin je prvi put čuo od oca 2011. godine, kada je imao samo 17 godina. Pošto u mladosti nije znao šta će sa sobom, provodio je dosta vremena na internetu. Istražujući zajednice oko bitkoina, saznao je i za Bitcoin Weekly, jednu od prvih publikacija u svijetu kriptovaluta.

Kako se često navodi, ideja o značaju decentralizacije, koja će postati temelj blokčejn tehnologije, Vitaliku se javila kada je Blizard, kompanija koja stoji iza popularnog Warcrafta, oslabila mogućnosti njegovog vorloka. Tada je shvatio opasnosti centralizovanih servisa, a ubrzo nakon toga je počeo da istražuje bitkoin.

Prvi koraci ispostavili su se kao odlična prilika za eksperiment i ulazak u novi svijet: počeo je da piše za Bitcoin Weekly, za nadoknadu od danas nevjerovatnih 5 bitkoina po članku, što je onda vredelo nešto manje od 4 dolara, i tako se uključio u ekosistem dok je još bio u začetku.

Članci koje je pisao zapazili su i drugi, te je krajem godine postao jedan od suosnivača nove publikacije, časopisa Bitcoin Magazine. Ovaj časopis, koji je među prvima u industriji imao štampano izdanje i prodavao se u knjižarama poput Barnes & Noble, po svoj prilici doprinio je legitimisanju kriptovaluta i danas se ističe kao jedan od istorijski značajnih medija u ovoj sferi.

Buterin na sasranku u Vladi CG Foto gov.me

Tih dana, Vitalik je studirao na Vaterlo univerzitetu, radio kao istraživač za kriptografa Ijana Goldberga, i uz to bio glavni pisac publikacije koju je pokrenuo, te ne čudi što je brzo odlučio da napusti fakultet i posveti se novoj tehnologiji. U narednom periodu, Buterin je putovao po svijetu, učestvovao na bitkoin konferencijama, kao i u kripto projektima poput Dark Wallet i KryptoKit, koji su se bavili tehnologijom digitalnih novčanika.

Krajem 2013. godine, njegovo interesovanje kulminiralo je radom koji je obznanio Etereum blokčejn tehnologiju, koju su mnogi okarakterisali kao kripto 2.0. Već januara 2014. ambicije projekta su evoluirale, i blokčejn je postao osnova za potencijalno beskonačan broj novih evolucija, koje preko pametnih ugovora mogu da promijene način na koji funkcionišu aplikacije, servisi, digitalne finansije, način na koji se identifikujemo na internetu, i mnogo šta drugo.

Zahvaljujući radu i uticaju koji je stekao u kripto svijetu, Buterin je postao i jedan od Tilovih stipendista. Stipendija koja ambicioznim mladim ljudima daje 100 hiljada dolara ukoliko napuste fakultet i posvete se razvoju svojih poslovnih poduhvata, doprinijela je validaciji ideje etereum blokčejna, koji je tada tek počinjao.

Od tada, Buterin je nastavio rad na etereum blokčejnu, a etar je postao druga najveća kriptovaluta nakon bitkoina. Zajednica je uspjela da prebrodi i prvu veliku prepreku, nastalu nakon hakerskog napada na mreži. Tokom godina, etereum je uveo nekoliko ažuriranja blokčejna, formiran je Enterprise Ethereum Alliance, a u planu je i izvođenje velikog ažuriranja Ethereum 2.0, koji će poboljšati mnoge aspekte sistema.

Iako se oko blokčejna formirala jedna od najvećih kripto zajednica, kroz sve promjene, Buterin je, donekle nevoljno, ostao ličnost oko koje se koncetrišu nove ideje, i osoba koja u velikoj mjeri sugeriše put razvoja, čime je postao jedna od najuticajnijih ličnosti u cjelokupnom kripto ekosistemu. Budući da je sklon preispitivanju kriptovaluta, i da u intervjuima redovno govori o širim i raznovrsnijim implementacijama tehnologije, deluje da će njegov uticaj vremenom samo rasti.

V.Mitrović

 

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com