Nakon godinu i po pauze kreće brod sa gritom iz Bijele

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić boravio je u radnoj posjeti bivšem Brodogradilištu Bijela zajedno sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratkom Mitrovićem i ambasadorom Francuske, Kristijanom Timonijeom.

Nakon godinu i po pauze, konačno je spreman brod za izvoz grita u Španiju.

“Vrlo je važno što smo nastavili sa dekontaminacijom ove lokacije i nadamo se da će ovaj prostor ubrzo biti bez opasnog otpada i kontaminiranog zemljišta”, kazao je premijer. On je istakao da je zahvaljujući naporima Vlade, ovaj posao završen na zadovoljstvo Svjetske banke, renomirane francuske kompanije Valgo i Vlade Crne Gore. Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović kazao je da mu je izuzetno drago što je, nakon dvogodišnjeg zastoja, Vlada uspjela da se izbori sa opstrukcijama i nastavi posao, u saradnji sa tako značajnom kompanijom Evropske unije kao što je Valgo i Svjetskom bankom.

 “Ovaj dio naše zemlje će postati čist i spreman za nove turističke izazove. Ne smijemo zaboraviti ni naše podmorje koje je toksičnim emisijama iz ovog zemljišta, od industrijskih ulja i antifungalnih emulzija do azbesta i teških metala bilo izuzetno ugroženo, naročito u ovom dijelu zaliva. Ova remedijacija će nam pomoći u borbi koju vodimo za zaštitu živog svijeta našeg podmorja koje se diči, između ostalog, i velikim zajednicama zlatnih korala”, navodi Mitrović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button