“Pad cijena nafte usloviće i pojeftinjenje namirnica”

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Branko Krvavac kazao je da će pad cijena nafte na međunarodnom tržištu uticati na pad cijena životnih namirnica. Ističe da je suficit u budžetu od tri miliona rezultat turističkog prometa, elektronske fiskalizacije i smanjenih troškova. Vlada očekuje da će se pozitivan trend kada je riječ o ekonomiji nastaviti do kraja godine.

U drugom kvartalu ove godine primijetan je oporavak crnogorske ekonomije, kaže Krvavac. Suficit od tri miliona eura dogodio se prvi put od septembra 2019. godine. Kada govorimo o junu, prvi put je suficit ostvaren od 2016. godine.

“To je kombinacija tri faktora veće naplate prihoda koja je podstaknuta većim turističkim prometom, to je rezultat i primjene elektronske fiskalizacije usljed povećane poreske discipline, ali s druge strane imamo i smanjene troškove u odnosu na plan i na isti period prošle godine”, istakao je Krvavac.

U periodu januar-jun imamoostvareni su prihodi na nivou 777,6 miliona eura, što je rast u osnosu na plan za 14,2 miliona eura i skoro 40 miliona u odnosu na isti period prethodne godine.

“Sa druge strane, izdaci su niži za 86 miliona u odnosu na plan i imamo takođe smanjenje u odnosu na isti period u iznosu od 14 miliona eura. Shodno kretanju prihoda i rashhoda imamo deficit koji je znatno niži nego ranije”, objasnio je državni sekretar.

Rast cijena je, rezultat rasta cijena transporta, repro materijala, povećane su brodarine.

“Vlada je donijela nekoliko ključnih odluka iako je zakonski ograničena kao što su socijalni bonovi, dijeljenje ulja. Sve će to da utiče na stabilizaciju cijena. Uz to imamo pozitivan feedback sa međunarodnog tržišta. Već imamo pad cijena nafte od tri procenta što će se odraziti na pad cijena goriva, a samim tim i životnih namirnica”, kazao je on.

Suficit budžeta od tri miliona je znak da smo na putu ekonomskog oporavka.

“Građani već osjećaju benefite kroz redovnu isplatu svih budžetskih davanja, zatim kroz uvođenje dječieg dodatka, besplatnih udžbenika za sve osnovce, povećanja minimalne zarade i ovih mjera poput socijalnih vaučera”, kazao je on.

Krvavac dodaje da se očekuje da će biti ostvaren suficit budžeta i u julu.

“Osim prihoda od rasta turistićkih prihoda, imaćemo sitne prihode i od uplata dividendi što je bila jedna od mjera Vlade”, kazao je on.

Vlada Crne Gore uradila je sve da se ostvari deficit od tri procenta u ovoj godini, što je drastičan pad sa 10,3 odsto u prethodnoj.

“Sada nije sve ni do Vlade jer očekujemo usvajanje zakona koji su u skupštinskoj proceduri. Ako se nastave pozitivni trendovi u turizmu očekujemo da ćemo uspjeti da pokrijemo efekte planirane zakonima”, kazao je on.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com