Montenegro erlajns pokrenuo službu špedicije - Volim Podgoricu

Montenegro erlajns pokrenuo službu špedicije

Stečajna uprava Montenegro erlajnsa (MA) donijela je odluku o nastavku djelatnosti službe špedicije, a usluge će pružati i trećim licima, potvrdio je Pobjedi stečajni upravnik Saša Zejak.

Uprava službe špedicije biće u zgradi starog tornja u okviru kompleksa aerodroma u Golubovcima, a za odgovorno lice imenovan je bivši radnik MA Vesko Nikolić. On je, kaže Zejak, poslove špedicije obavljao više decenija.

“Napredak u odnosu na prethodnu službu špedicije je u tome što je špedicija prije otvaranja stečaja vršena isključivo za potrebe društva, dok je sada proširena i na pružanje usluga trećim licima. Osim direktne koristi za stečajnu masu i zapošljavanja bivših zaposlenih iz MA, na ovaj način se povećava vrijednost pravnog lica, što je od posebnog značaja za očuvanje interesa povjerilaca u stečajnom postupku”, rekao je Zejak.

Služba keteringa u pripremi

U okviru službe špedicije, u narednom periodu biće ponuđeno carinsko skladištenje za treća lica, prevoz kvarljive robe sa specijalnim vozilima, cargo usluge, kao i usluge brze pošte – sa pratećom carinskom dokumentacijom.

Zejak ukazuje da pokretanjem špedicije, ali i ranijim otvaranjem poslovnice i predstavništva u Podgorici, stečajna uprava nastavlja sa postepenim podizanjem i unapređenjem sektora sa kojima je raspolagao bivši nacionalni avio-prevoznik. Jedan od sektora koji će u skorije vrijeme biti ponovo pokrenut je i ketering.

“Kao rezultat višemjesečnih pregovora, MA je dobio draft ugovora od jednog od najvećih ketering operatora u regionu za poslovno-tehničku saradnju u oblasti pružanja usluga keteringa, pri čemu je ponuđeno da se u službi keteringa zaposle prvenstveno nekadašnji radnici MA, sa odvojenom značajnom uplatom ugovorenih mjesečnih iznosa u stečajnu masu”, ističe Zejak.

Upošljavaju nove radnike

MA u stečaju trenutno upošljava oko 30 radnika, kojima su isplaćene zarade i dopronosi za maj, jun i jul, a kompanija sama finansira sve obaveze.

Zejak najavljuje da će tokom avgusta angažovati još bivših radnika MA, koji bi trebalo da počnu da rade od 1. septembra. On nije precizirao u kojim sektorima će ih angažovati, ali se pretpostavlja da će oni raditi na održavanju aviona.

MA je već duže vrijeme u procesu obnavljanja licence za part 145, a prema informacijama Pobjede u završnoj su fazi dobijanja odobrenja od Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Part 145 je najprofitabilniji sektor MA. Stečajna uprava očekuje da će, nakon dobijanja licence, potpisati ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa To Montenegrom, čime bi se riješio problem održavanja aviona nove avio-kompanije.

Početkom jula otvorena je stara poslovnica MA u Podgorici, u kojoj se prodaju avio-karte drugih kompanija, turistički aranžmani, organizuje transfer putnika.

Poslovne prostore daju u zakup

Zejak kaže da će vrlo brzo biti objavljeni oglasi o davanju u zakup nepokretnosti u Podgorici i Beogradu.

“U prethodnom periodu kontaktirali su nas brojni domaći i inostrani potencijalni investitori, o čijim ponudama će stečajna uprava odlučiti u skladu sa Zakonom o stečaju u cilju uvećanja stečajne mase i namirenja povjerilaca”, zaključio je Zejak.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com