PARKINZI ISPOD PODGORIČKIH TRGOVA? Glavni grad platio skoro 60.000 za procjenu isplativosti privatno javnog partnerstva

Glavni grad sklopio je je krajem avgusta ugovor sa dvije beogradske firme koje treba da, u roku od 120 dana od potpisivanja ugovora izrade analizu opravdanosti privatno javnog partnerstva za izgradnju podzemnih garaža ispod dva podgorička trga – Trga nezavisnosti i Trga Božane Vučinić.

Ugovor, koji potpisuje gradonačelnik Ivan Vuković, vrijedan je preko 57.000  eura. Ovaj iznos uz prethodni trošak organizacije i nagrada na Konkursu za idejno riješenje čini do sada potrošenih oko 120.000 eura za ovu namjenu.

Foto printscreen

U novembru prošle godine žiri Glavnog grada izabrao je pobjednika konkursa za idejno rješenje glavnog gradskog trga koji je osvojio nagradu od 30.000 eura, a otkupljena su dva rada.

Pobjedničko rješenje masovno su kritikovali građani, stručnjaci i nevladini aktivisti.
Izgled budećeg Trga nezavisnosti predviđa ogromnu kružnu fontanu, koja oduzima gotovo cjelokupnu površinu na kojoj građani trenutno borave sa djecom, u šetnji, i odmaraju.

Do danas, nije bilo javne rasprave, niti su građani imali priliku da, mimo društvenih mreža, kažu šta misle o ovoj investiciji od, kako je najavljeno, 12 miliona eura.

Nakon što je javnost upoznata sa detaljima idejnog rješenja i planom rekonstrukcije, pokrenuta je peticija protiv realizacije koju je potpisalo 5,5 hiljada Podgoričana.

Peticijom se traži obustavljanje aktivnost na relaizaciji ovog projekta i davanja u trajno vlasništvo privatnicima kroz privatno javno partnerstvo sadržaja koji se planiraju izgraditi ispod glavnog gradskog trga. Navodi se takođe da je u Podgorici mnogo prečih investicija – raskopanih ulica, nepostojećih vrtića, škola, pakova, bolnica…

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kao benefit projekta naveo je tada da će on građane koštati – nula eura.

“Izvanredno rješenje”

Vuković je nakon što je objelodanjeno pobjedničko rješenje rekao da je idejno rješenje novog Trga nezavisnosti izvanredno i da, kako je rekao, podrazumijeva izgradnju podzemne garaže sa 737 parking mjesta. Poručio je da je obaveza Glavnog grada da se potrudi da cijela investicije oko rekonstrukcije trga poreske obveznike ne ide na teret građana.

Pojasnio je da će se ispod nivoa trga nalaziti poslovni prostori oko 4,5 hiljada kvadrata, što je šansa, kako je rekao, za novi biznis i zapošljavanje.

Građani su, međutimm u nedostatku prilike da u ozbiljnoj diskusiji saopšte i argumentuju svoje mišljenje, idejno rješenje “budućeg” trga izvrgli šali na društvenim mrežama
Pustili mašti na volju

Pobjedničko idejno rješenje Trga nezavisnosti bilo je inspirativno i za korisnike društvenih mreža koji su pravili brojne montaže. Tako su buduću fontanu vidjeli kao sto za rulet, slivnik, disko kuglu, ali i mjesto na kojem se može postaviti šolja kafe ili skuvati kafa. Buduća fontana mnoge je podsjetila na „treće oko”, zatim porstor iz kojeg izlazi mitsko čudovište, ali i na bazen u kojem se kupaju ličnosti iz javnog života. Građani pustili mašti na volju.

U svakom slučaju, čeka se ekspertska procjena opravdanosti privatno javnog partnersta na gradnji podzeminh garaža ispod dva podgorička trga.

Da li će se u proceduru realizacije ove ideje, uprkos negativnim reakcijama javnosti, ući prije podgoričkih izbora na prljeće naredne godine, ostaje da se vidi.

V.M.-N.R.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com