POLITIČARI ZAPOŠLJAVAJU, GRAĐANI PLAĆAJU: Za dvije godine 2,197 novozaposlenih u javnoj upravi (TABELE) - Volim Podgoricu

POLITIČARI ZAPOŠLJAVAJU, GRAĐANI PLAĆAJU: Za dvije godine 2,197 novozaposlenih u javnoj upravi (TABELE)

Broj novozaposlenih u javnoj upravi, na državnom i lokalnim nivoima, prema podacima Ministarstva finansija, povećao se za 2,197 od novembra 2021. do novembra 2023, godine.

Ovo proizilazi iz tabele koju je objavilo ministarstvo finansija.

Ova tabela ne obuhvata državna i lokalna javna preduzeća, koja su u velikom broju gubitaši, te se makar dijelom finansiraju iz budžeta.

Uprkos decenijskim apelima i najavama racionalizacije javne uprave, ona u kontinuitetu postaje sve brojnija, sve skuplja, ali ne i efikasnija.

Značajnim rastom plata u javnoj upravi u poslednjih par godina, ali i svim privilegijama koje često idu uz držvni posao – slobodni vikendi, odmori, bolovanja, dnevnice, službeni automobili… radna mjesta u državnim i lokalnim institucijama, ustanovama i preduzećima, san su velike većine mladih.

Na ovaj način država, umjesto da podstiče preduzetništvo i pomaže rast privrede, postaje upravo njihova konkurencija.

Crnogorski poslodavci u kontinuitetu upozoravaju da je glomazna i neefikasna javna uprava na samom vrhu liste “ubica biznisa”.

Samo za plate novozaposlenih u javnoj upravi, ako se uzme da je neto prosjek 900 eura, godišnje je potrebno, u odnosu na dvije godine ranije, dodatnih 23,727,600 eura godišnje iz budžeta, odnosno novca koji obezbjeđuju građani i privreda.

Broj zaposlenih u novembru 2023. godine na centralnom  nivou u Crnoj Gori iznosio je 46.670, dok je taj broj u novembru 2021. godine bio 44.936 zaposlenih.

Na lokalnom nivou u novembru prošle godine radilo je, prema podacima Ministarstva finansija, 7.118 zaposlenih, dok je u istom periodu dvije godine ranije taj broj iznosio 6.655.

Na državnom niovu najviše zaposlenih je u Upravi policije 3.922, Kliničkom centru Crne Gore 2.948, Vojsci Crne Gore 1.929…. U pravosuđu je zaposleno  2.134 osoba. U podgoričkom Domu zdravlja zaposleno je 664 osoba.

Koliko je zaposlenih u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, Vladi, ministarstvima, Skupštini Crne Gore, Službi Predsjednika države, pogledajte na ovom LINKU. 

 

A.D.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com