MILOVIĆ – NORDI: Italija će pomoći Crnoj Gori oko “antimafija zakona” - Volim Podgoricu

MILOVIĆ – NORDI: Italija će pomoći Crnoj Gori oko “antimafija zakona”

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović upoznao italijanskog kolegu Karla Nordija sa namjerom da Crna Gora primijeni italijanski model borbe protiv mafije i konfiskacije imovine stečene kriminalnom djelatnošću, a italijanska strana je spremna da pruži punu i sveobuhvatnu podršku tome, saopšteno je iz ovog resora.

U tom cilju dogovoreno je da dvije strane potpišu i krovni memorandum koji bi omogućio direktnu i efikasnu saradnju između pravosudnih institucija dvije države, bez posredovanja ministarstava vanjskih poslova i diplomatskih procedura.

Nordi je pohvalio inicijativu o saradnji, i obećao konkretnu pomoć Cnoj Gori.

“Voljni smo da vam pomognemo i u pisanju antimafija zakona i njihovoj implementaciji. Da damo sugestije kako da sredite institucije i da formirate nove”, kazao je ministar pravde Italije, dodavši da će Italija pružiti obuku crnogorskim kadrovima na Visokoj pravosudnoj školi.

Milović je, kako je saopšteno,  upoznao kolegu Nordija sa planom da Crna Gora kroz nekoliko godina izgradi Pravosudni kvart za sve najvažnije pravosudne insitutucije, ali i da se centralni trg pravosudnog kvarta nazove po Đovaniju Falkoneu i Paolu Borselinu, na kom bi se nalazile njihove statue.

“Falkone i Borselini su univerzalni simboli borbe protiv mafije, ljudi koji su sopstveni život dali u beskompromisnoj borbi protiv kriminala”, kazao je ministar Milović, što je italijanska strana sa oduševljenjem primila i prihvatila da bude partner u realizaciji tog projekta.

I Milović i Nordi su u prijateljskom razgovoru pokazali punu volju za bezrezervnu saradnju.

“Italijanska strana da ponudi svoje znanje i iskustvo, a crnogorska da usvaja prakse i bude pouzdan saveznik Italije u ovoj borbi. Na kraju su dva ministra apostrofirali i potrebu dobre saradnje na planu evropskih integracija Crne Gore, gdje je ministra Nordi obećao nesebičnu pomoć”, zaključeno je u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com