PROTEST RADNIKA TELEKOMA, TRAŽE PRIJEM KOD PREMIJERA: Nećemo pristati na vazalski položaj (FOTO) - Volim Podgoricu

PROTEST RADNIKA TELEKOMA, TRAŽE PRIJEM KOD PREMIJERA: Nećemo pristati na vazalski položaj (FOTO)

Radnici Crnogorskog Telekoma,koji štrjakuju već 70 dana, organizovali su danas protest ispred upravne zgrade preduzeća i protesnu šetnju do Vlade Crne Gore. Protest zaposlenih u Crnogorskom Telekomu podržala je Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Zaposleni su tražili da ih na razgovor primi premijer Dritan Abazović, ali to se nije dogodilo.

Oni su rekli da neće pristati na vazalski položaj i najavili da će ubuduće svoje proteste organizovati ispred zgrade Vlade sve dok ih Abazović ne primi.

Oni od njega traže da se Vlada hitno uključi u rješavanje njihovih problema.

Skoro 200 zaposlenih u crnogorskom Telekomu štrajkuje od polovine novembra prošle godine tražeći od menadžmenta povećanje zarada za 30 odsto.

Iz uprave Telekoma odbacuju zahtjeve zaposlenih i Sindikata, uz ocjenu da bi to kompaniju odvelo u minus te da bi za toliko morali poskupiti cijene ka korisnicima, što oni, kako kažu, ne žele.

Zaposleni tvrde da im zarade nijesu povećane poslednjih 14 godina, od privatizacije kompanije 2008. godine. Prema riječima predsjednika Sindikata Željka Burića iako je prosječna plata oko 1.270 eura zarade ostalim zaposlenima su puno niže jer “u prosjek ulaze i visoke zarade menadžmenta”.

“NEĆE PROĆI DIVLJANJE MULTINACIONALNIH KOMPANIJA U CG” Štrajkači Telekoma danas na protestu, pozivaju Abazovića da obezbijedi poštovanje zakona

“NEMA POVLAČENJA, NEMA PREDAJE” Dva mjeseca štrajka radnika Crnogorskog Telekoma

“OVU GODINU VAM NEĆEMO ZABORAVITI” Štrajkački odbor radnika Crnogorskog Telekoma čestitao menadžmentu Novu Godinu

Burić tvrdi da je kompanija od privatizacije 2008. imala profit od blizu milijardu eura i da je od tada skoro za dvije trećine smanjila broj zaposlenih.

Optužuje upravu da želi da ukine kolektivni ugovor i sva prava koja im taj dokument garantuje. Navodi i da menadžment crnogorskog Telekoma obesmišljava njihovo pravo na štrajk jer je angažovao osobe iz povezanih kompanija da rade dok zaposleni štrajkuju, a na taj način i krši Zakon o štajku.

Foto USSCG

Menadžment Telekoma tvrdi da predsjednik Sindikata iznosi netačne informacije, i naglašava da će i dalje važiti svi benefiti za zaposlene. Takođe su, demantovali tvrdnje da plate nijesu povećane od 2008. i pozvali da se dijalog vodi unutar kompanije.

Zaposleni su na protestu najavili da će ako im se ispune zahtjevi, pozvati sindikalne organizacije, njihove članove i građane na štrajk.

Nekadašnja državna kompanija Telekom je prodata za 114 miliona eura Mađar telekomu, koji je u vlasništvu Dojče Telekoma (Deutsche).

Početkom 2012. godine je Komisija za hartije od vrijednosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavila da je Dojče Telekom preko svoje podružnice crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije isplatio mito.

Zbog privatizacije Telekoma u Crnoj Gori se vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com