“NEĆE PROĆI DIVLJANJE MULTINACIONALNIH KOMPANIJA U CG” Štrajkači Telekoma danas na protestu, pozivaju Abazovića da obezbijedi poštovanje zakona - Volim Podgoricu

“NEĆE PROĆI DIVLJANJE MULTINACIONALNIH KOMPANIJA U CG” Štrajkači Telekoma danas na protestu, pozivaju Abazovića da obezbijedi poštovanje zakona

Štrajkački odbor Sindikata Telekoma Crne Gore zakazao je za srijedu, 25. januara protestni skup ispred Upravne zgrade Crnogorski Telekom, u Moskovskoj ulici s početkom u 13 časova, odakle će učesnici nakon održanih govora, krenuti šetnjom do zgrade Vlada Crne Gore i uputiti apel Vladi da se u najhitnijem roku uključi u rješavanje problema u Crnogorskom Telekomu i obezbijedi, kako kažu, funkcionisanje pravne države.

“Pozivamo sve kolege, njihove familije i porodice, članove Unija slobodnih sindikata Crne Gore i sve ostale sindikate kao i gradjane Crne Gore da prisustvuju na ovom protestu kako bi svi zajedno pružili dostojanstvenu podršku ne samo zaposlenima u Crnogorskom Telekomu nego svim zaposlenima u Crnoj Gori!”, naveli  su iz Sindikata Telekoma.
Podsjećaju da su zaposleni u Crnogorskom Telekomu 15. novembra stupili u štrajk, zbog namjere menadžmenta Crnogorskog Telekoma da poništi stečena prava zaposlenih i Kolektivni ugovor, ukine socijalni dijalog i marginalizuje ulogu Sindikata.
“Opravdani i argumentovani zahtjevi štrajkača ni nakon više od dva mjeseca ne dopiru do poslodavca koji, otvoreno i na najgrublji način, krši osnovna prava zaposlenih garantovana Kolektivnim ugovorom, Zakonom o radu, Zakonom o štrajku, Ustavom Crne Gore i konvencijama MOR-a.
Vrijeme je da našem poslodavcu i poslodavcima širom Crne Gore pokažemo da smo živi i da smo ljudska bića a ne resurs ili samo broj! Ovo nije borba samo za zaposlene Crnogorskog Telekoma ovo je borba za sve zaposlene u Crnoj Gori. Ako uspiju da slome zaposlene jedne multinacionalne kompanije samo zamislite šta će neoliberalni kapital u svom najperfidnijem obliku da radi ostalima! Evropske vrijednosti i evropski standard, DA! Bezakonje i divljanje multinacionalnih kompanija poput Deutsche Telekom AG na teritoriji naše države ODBIJAMO!”, naveli su organizatori protesta, Sindiakt Telekoma i Unija slobodnih sindikata.

Radnicima Crnogorskog Telekoma, koji štrajkuju već 70 dana, kako kontinuirano naglašavaju, zarade nijesu povećane punih 14 godina, od 2008. godine.

Kako navode, njihovi zahtjevi su više nego opravdani, te da menadžment Crnogorskog Telekoma već godinu ne pregovara sa Sindikatom, ali i da, nezakonito, dok oni štrajkuju, angažuje radnike preko agencija

Predsjednik Sindikata Crnogogorskog Telekoma Željko Burić kaže da je broj zaposlenih  skoro prepolovljen, a od privatizacije kompanije smanjen je za skoro 2/3.

“Namjera menadžmenta Crnogorski Telekom je svima jasna i apsolutno razotkrivena. Ukidanje socijalnog dijaloga, slom Sindikata Telekoma Crne Gore kao jedinog legitimnog zaštitnika prava zaposlenih u okviru kompanije, izmjene i obesmišljavanje do ivice apsurda našeg postojećeg kolektivnog ugovor kako bi nama, zaposlenima u Crnogorskom Telekomu postpeno ukinuli sva prava i zaštitu koju nam isti pruža.
Kao krajnji ishod ovog perfidnog nauma menadzmenta Crnogorskog Telekoma ima za cilj smanjenje zarada, smanjenje broja zaposlenih, izmiještanje čitavih sektora kompanije u agencije za ustupanje radnika po daleko nepovoljnijim uslovima za zaposlene i sa daleko manjim zaradama što istovremeno znači više čistog prihoda za kompaniju a manje doprinosa za plaćanje i manje poreza u državni budžet”, kaže Burić.

U međuvremenu, korisnici usluga Crnogorskog Telekoma se masovno žale na loš kvalitet usluge i nekvalitetnu podršku, i raskidaju ili najavljuju raskidanje ugovora sa ovom kompanijom.

Mnogi od njih obraćaju se Sindikatu Telekoma, ali ih oni upućuju na Crnogorski Telekom. Tvrde da je jedan od razloga upravo činjenica da je 60% zaposlenih u Telekomu u štrajku.

 

Predsjednik Sindikata Željko Burić kaže da će Sindikat Telekoma raditi sve što je potrebno da bi se radnici zaštitili od ponašanja menadžmenta i kršenja prva na štrajk, te da će, podnijeti i krivičnu prijavu. Kaže i da će pokrenuti postupak poništaja kupoprodajnog ugovora za Crnogorski Telekom zbog dokazanih koruptivnih radnji.

On dodaje da postoje indicije da Dojče Telekom, koji je vlasnik Crnogorskog Telekoma planira povlačenje sa ovog tržišta te da na to upućuje i činjenica da je Crnogorski Telekom prodao nekretnine u Crnoj Gori kao i da je, kako kaže, ugovorena prodaja upravne zgrade u Moskovskoj ulici ispod tržišne cijene.

“Od Ulicnja do Herceg Novog je menadžment Crnogorskog Telekoma prodao sve upravne zgrade koje se nalaze na najatraktivnijim lokacijama”, i to ukazuje da se ide ka ukidanju Kolektivnog ugovoraa kako bi lakše ustupili Telekom nekom novom vlasniku”, kaže Burić.

 

V.M.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com