U Hrvatskoj će se za rad nedjeljom plaćati 50% veća dnevnica - Volim Podgoricu

U Hrvatskoj će se za rad nedjeljom plaćati 50% veća dnevnica

Hrvatska vlast, poslodavci i sindikati dogovorili su se koliko će ubuduće biti plaćeni radnici nedeljom.

Hrvatski ministar rada Marin Piletić predstavio je u ponedeljak socijalnim partnerima zakonodavni okvir uređenja rada nedeljom kojim se predlaže da se rad nedeljom od 1. januara iduće godine za sve djelatnosti plaća 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu.

Piletić je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća rekao novinarima da će novim zakonskim rešenjem koje ove nedelje ide u Vladu Hrvatske biti i limitiran broj nedelja koje će radnici moći da odrade.

Napomenuo je da se rad u sektoru trgovine vrednuje Zakonom o trgovini, a za sve ostale djelatnosti Zakonom o radu. Novinarima je odgovorio da Zakon o trgovini u toj zemlji definše 16 radnih nedelja godišnje dok Zakon o radu nalaže da jedna nedelja mjesečno mora da bude neradna.

Satnica za rad nedeljom prema konačnom predlogu plaćaće se 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu dok se sada takav rad plaća skuplje minimalno 30 posto a prosječno 37 posto.

Što se ostalih dodataka na platu tiče, prema riječima hrvatskog ministra ostavljena je mogućnost za kolektivno pregovaranje između poslodavca i sindikata.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da su sindikati tražili 100 postotno povećanje satnice za rad nedeljom, ali i da ostaje mogućnost pregovora o daljem povećanju.

Podsjetimo da su socijalni partneri u Crnoj Gori, sindikati, Unija poslodavaca i Vlada postigli dogovor da se rad nedjeljom plaća 80 odsto više, osim za djelatnosi gdje je rad nedjeljom neophodan.

Najavljeno je i potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com