U Snikersu, Tviksu i Bauntiju pronađeni PESTICIDI, u osliću PARAZITI, povlače se sa tržišta BIH

Sa tržišta BiH povlače se različite serije sladoleda “Snikers”, “Tviks” i “Baunti” “M&Ms” zbog utvrđenog prisustva pesticida, te smrznuti proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” zbog parazita, saopštila je Agencija za bezbjednost hrane BiH, prenosi Buka. 

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za bezbjednost hrane su naveli da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva “Mars”.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na sajtu Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Kako su pojasnili Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva, pa u skladu sa tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” stavljen je na tržište BiH pod robnom markom “Bingo”, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Riječ je o pvc pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja od 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. jun ove godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, naveli su iz Agencije.

O tome je Agenciju za bezbjedost hrane BiH obavijestila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Iz Agencije su pojasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

U Hrvatkoj su, takođe, prije nekoliko dana povučeni povučeni sladoledi, jogurt i krekeri.

Dukat je pvi objavio da povlači dva jogurta, a zbog pesticida je s tržišta povučen i niz sladoleda.

Što se jogurta tiče, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150 g i Dukatos jogurt naranča cimet 150 g određenih rokova trajanja.

Šta je etilen oksid?

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji hemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. Budući da može oštetiti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazale i njegova kancerogena svojstva.

Taj hemijski spoj, poput teških metala, akrilamida, formaldehida i melamina spada u skupinu kontaminanta koji kod konzumenata mogu izazvati hronične bolesti kroz duži vremenski period te uglavnom ima kancerogena, mutagena ili genotoksična svojstva.

Podsjetimo da je Španska agencija za hranu ovog ljeta zatražila da sve članice EU odmah zabrane bilo kakvu prisutnost etilen oksida u hrani jer je opasan i u najmanjim količinama.

Prošle godije zemlje regije, kao i ostale evropske zemlje mjesecima su bile preplavljene kontaminiranim sezamom uvezenim iz Indije koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com