OVE APLIKACIJE VAM GUŠE TELEFON: Kad ih izbrišete mobilni će vam raditi kao da je nov - Volim Podgoricu

OVE APLIKACIJE VAM GUŠE TELEFON: Kad ih izbrišete mobilni će vam raditi kao da je nov

Instaliranje velikog broja aplikacija na pametnom telefonu vrlo često dovodi do toga da se uređaj vremenom zatrpava, a stare aplikacije koje se ne ažuriraju mogu da predstavljaju bezbjednosnu prijetnju.

Neke od ovih aplikacija vjerovatno “skupljaju prašinu” i na vašem uređaju. U ovom vodiču ćemo proći kroz nekoliko kategorija aplikacija koje svakako treba da obrišete, piše Smartlife.

1. Unapred instalirane aplikacije

Ako postoji jedna stvar koju nijedan Android korisnik ne voli, to je bloatware. Različiti proizvođači pametnih telefona donose sopstvene pakete često nepotrebnog softvera. Iako su neke unaprijed instalirane aplikacije korisne, trebalo bi da deinstalirate sve koje ne koristite.

aplikacije, Fejsbuk, Gugl, Instagram, Tviter
FOTO: EPA

Nažalost, neke aplikacije se ne mogu obrisati, jer su sastavni operativnog sistema, ali ono što možete da uradite u tom slučaju je da ih onemogućite, kako ne bi radile u pozadini.

2. Više aplikacija za istu stvar

Vlasnici pametnih telefona vrlo često imaju više od jedne aplikacije na svojim uređajima koje rade potpuno istu stvar, uključujući bilježnice, internet pregledače, aplikacije za skladištenje, razmjenu poruka i tako dalje. U nekim slučajevima, aplikacije sa istom funkcijom rade različite stvari, što znači da bi trebalo da ih zadržite. Ako je, s druge strane, jedna od tih aplikacija očigledno bolja, trebalo bi da se otarasite one manje korisne.

telefon, aplikacije, mobilni
FOTO: PROFIMEDIA

3. Stare alatke koje su sada integrisane u operativni sistem

Android je prešao dug put od svojih ranih dana. Nekada smo svi morali da preuzimamo posebne aplikacije za baterijsku lampu, skeniranje QR kodova, audio snimanje, reprodukciju medija i smanjivanje plavog svijetla.

Na sreću, danas je situacija mnogo bolja. Možda ćete ponekad morati da preuzmete neke specijalizovane aplikacije (naročito ako koristite „čist“ Android). Ako imate instalirane aplikacije koje rade ono što vaš sistem može da uradi ovih dana, obrišite ih.

4. Zastarele aplikacije za produktivnost

Slično alatkama, velike su šanse da vaš telefon ima nekoliko instaliranih aplikacija za produktivnost kojih se možete osloboditi u korist Google aplikacija. Google pravi toliko dobrih aplikacija za produktivnost ovih dana, da vam ništa više ne treba. Naravno, kontraargument je da Google prikuplja vaše podatke u marketinške svrhe, a ukoliko vas praksa ove kompanije brine, uvijek im možete stati na put.

Telefon, Gugl, Aplikacije
FOTO: PROFIMEDIA

5. Aplikacije za poboljšanje performansi

Android aplikacije za čišćenje i ubrzavanje sistema donose više štete nego koristi. RAM čistači više nisu korisni, jer većina procesa koje zaustave se automatski restartuju, jer su neophodni za osnovne funkcije vašeg uređaja. Sledeći put kada pokrenete prinudno zatvorenu aplikaciju, biće potrebno više vremena za pokretanje.

Aplikacije za uštedu baterije su potpuno besmislene jer većina današnjih Android uređaja već ima funkcije za uštedu baterije koje rade bolje od bilo koje spoljne aplikacije. Ista je priča i sa optimizacijom igara. Učinite sebi uslugu i deinstalirajte ove nepotrebne aplikacije.

6. Igre koje više ne igrate

Temple Run, Angry Birds i Plants vs. Zombies su sjajne igre, ali ako ih više ne igrate, nema razloga da zauzimaju prostor na vašem uređaju. Naravno, ako želite da igrate nešto novo, oslobođeni prostor će vam biti od velike koristi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com