Ovo su najkorisnije aplikacije u slučaju zemljotresa - Volim Podgoricu

Ovo su najkorisnije aplikacije u slučaju zemljotresa

U jeku razornih zemljotresa koji su pogodili i u velikoj mjeri opustošili turske i sirijske gradove, donosimo vam detalje o nekim aplikacijama koje nude upozorenja o potresima.

Dok Android ima namjenski servis za zemljotrese, iPhone i iOS se oslanjaju na lokalne usluge i nude opciju digitalnog podsjetnika koja je direktno povezana državnim seizmološkim savezom.

Ovo su tri možda najbolje aplikacije za ovakva i slična upozorenja.

LastQuake

LastQuake, za iPhone je besplatna aplikacija posvećena informisanju i prikupljanju izjava u realnom vremenu. Ovaj zvanični alat Evromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) dizajnirali su upravo seizmolozi.

Zahvaljujući aktivnom učešću velikog broja korisnika, ESMC-u je potrebno samo nekoliko minuta da procijeni uticaj zemljotresa i potom obavijesti građane.

LastQuake, pored informacija u realnom vremenu, nudi pristup komentarima, fotografijama i video snimcima svjedoka, nudi mogućnost dijeljenja informacija putem društvenih mreža, SMS servisa koji mogu da obavijeste voljene osobe, kao i savjete za ponašanje nakon zemljotresa.

Earthquake Network

Earthquake Network je sveobuhvatna aplikacija za zemljotrese i za mnoge zemlje je jedini sistem upozorenja.

Ova aplikacija nudi obavještenja u realnom vremenu ako živite u blizini epicentra, upozorava nekoliko sekundi prije potresa ako živite daleko od epicentra i sve ostale funkcije koje bi očekivali.

My Earthquake Alerts – US & Worldwide Earthquakes

My Earthquake Alerts pruža informacije o zemljotresima, a ono što je izdvaja, pored jednostavnog dizajna optimizovanog za iPhone, je da ima bazu podataka o zemljotresima koja ide do 1970-ih godina.

Ova, kao i sve druge aplikacije ovakvog tipa su takođe besplatne za korištenje.

Kada je u pitanju Android, ova platforma ima inovativan sistem koji je u upotrebu ušao još 2020. godine. Sistem kompanije Google, pod nazivom ShakeAlert, kreiran u saradnji s američkim Geološkim zavodom.

Možete ga aktivirati odlaskom u podešavanja telefona, gdje ćete odabrati lokaciju, potom usluge lokacije i na kraju opciju “Upozorenja o potresu”. Ukoliko već nije aktivirana, označite je kao aktivnu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com