POPOVIĆ: Odjava prebivališta mogućnost, ne zakonska obaveza - Volim Podgoricu

POPOVIĆ: Odjava prebivališta mogućnost, ne zakonska obaveza

Generlni direktor Direktorata za državljanstvo i strance, Radovan Popović, saopštio je da je odjava prebivališta zakonom predviđena kao mogućnost, a ne obaveza. Samim tim, kako kaže, Ministartvo unutrašnjih poslova (MUP) nema mogućnost da uspostavi mehanizam po pitanju kontrole. Popović je u Dnevniku Televizije Crne Gore (TVCG) istakao da je već formiran tim za praćenje izbornog procesa.

Popović je za TVCG kazao da MUP svakodnevno radi na evidenciji promjena u biračkom spisku, ali da je birački spisak, osim MUP-a, dijelom i u nadležnosti Državne izborne komisije (DIK) i ostalih tijela.

“Sve političke partije imaju pravo elektronskog uvida u birački spisak, i bilo kakvu uočenu nepravilnost mogu da prijave”, istakao je on.

Na pitanje o zloupotrebi dvostrukog prebivališta, Popović je ocijenio da je to problematika koja opterećuje društvo.

“Zakonom je predviđena odjava prebivališta kao mogućnost, a ne obaveza. Samim tim, Ministarstvi nema mogućnost da uspostavi mehanizam po tom pitanju. Zloupotrebe su moguće, ali radimo sve da to spriječimo”, istakao je generlni direktor Direktorata.

Komentarišući Afis sistem, Popović kaže da će biti aktuelan i tokom predstojećih izbora.

“MUP ima praksu sa Afis sistemom posljednje dvije godine. Na dan zaključenja biračkog spiska do dana izbora, sistem će biti pokrenut”, rekao je on.

Saopštio je i da ima slučajeva da se MUP-u ne prijavi smrt birača.

“Ima pojedinačnih slučajeva da se dešava da nigdje ne bude evidentirana smrt birala. Tek po pokretanju ostavinskog postupka bude prijavljeno. Radimo na sistemu sa kliničko-bolničkim sistemu, kako bi oni automastki mogli da prijave smrt…”

Popović je saopštio i da je na dan raspisivanja predsjedničih izbora, 17. januara 2023. godine, u biračkom spisku bilo 543.175 birača.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com