OVU STVAR VJERNICI SJUTRA NIKAKO NE SMIJU DA RADE: Slavimo veliki hrišćanski praznik - Volim Podgoricu

OVU STVAR VJERNICI SJUTRA NIKAKO NE SMIJU DA RADE: Slavimo veliki hrišćanski praznik

Pravoslavna crkva 11. septembra praznuje Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, jedan od najvećih pravoslavnih praznika na koji se obavezno posti.

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vrijeme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vrijeme propovijedi Jovana Krstitelja. Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je otjerao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za naložnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan Krstitelj se ubrzo našao u tamnici. Za vrijeme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod tako i naredi, te Jovana posjekoše u tamnici i doniješe glavu njegovu na tanjiru. Učenici Jovanovi noću uzeše tijelo svog učitelja i sahraniše gA, a Irodijada izbode iglom jezik Jovanov, pa glavu zakopa na neko nečisto mJesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

Na praznik Usekovanja treba da se posti, i nikako da se jede ili pije nešto crveno, jer podsjeća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

Budući da je praznik ove godine u nedjelju, valjalo bi da poranite i odete na liturgiju, a ostatak dana u prirodi potražite ljekovite biljke, jer je ovo dobar dan za branje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com