PETARDE PLAŠE KUĆNE LJUBIMCE I ONI PRETRNU OD STRAHA: Zaštitite ih uz nekoliko trikova, a ovako uznemirenost nestane za tren - Volim Podgoricu

PETARDE PLAŠE KUĆNE LJUBIMCE I ONI PRETRNU OD STRAHA: Zaštitite ih uz nekoliko trikova, a ovako uznemirenost nestane za tren

Za ljubimce koji se boje i drhte od zvukova petardi i vatrometa po pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju gdje će zvukovi i bljeskovi spolja biti smanjeni na najmanju moguću mjeru.

Bilo bi dobro na vrijeme pripremiti prostoriju u kojoj će ljubimac biti prilikom dočeka Nove godine, a pokušajte i da mu osmislite neku zanimaciju. Ipak, kako moraju da izađu napolje zbog fizioloških protreba pokušajte da ga obmotate maramom, jer će mu ona pomoći da se smiri nakon šoka od zvuka petarde.

Oko tijela uplašenog psa vežite maramu tako da napravite iks na leđima, a potom i ukrstite na zadnjem dijelu tijela životinje. Stručnjaci kažu da ima smirujući efekat na psa kada ima želju da pobjegne. Svog ljubimca možete umotati u šal ili običnu tkaninu.

Statistika kaže da oko 5.000 kućnih ljubimaca godišnje umire od srčanog udara izazvanog petardama.

Većina ljubimaca panično se boji pucanja. Ako vaš pas još nema iskustva s tim, ovo su znaci po kojima ćete prepoznati da ga je strah: drhtanje, nemir, dahtanje i pokušaj skrivanja. Neki imaju nagon za bježanje pa ako ih vodite u šetnju, obavezno ih držite na čvrstom povocu. Kada opazite da je životinja u panici, što prije se vratite u sigurnu zonu – vaš dom!

Nemojte ga tjerati u šetnju kada se najviše puca, birajte vrijeme kada je napolju tiše.

Psima koji inače žive napolju omogućite boravak u kući. Osim što je ovaj period za njih izuzetno stresan, može biti i opasan ako petarda padne blizu njih.

Postoje i razni preparati (čak i na biljnoj bazi) za umirenje za pse, ali ih im ne dajte na svoju ruku nego se obavezno posavetujte s veterinarom.

Ono što nikako nije dobro napraviti kada se pas boji jeste da ga tešite, mazite i grlite. Pokušajte da se ponašate što normalnije, kao da se ništa posebno ne događa.

Neki psi se osjećaju sigurnije ako se nalaze na mračnom mjestu pa ih možete pokriti prekrivačem – tako ćete malo umanjiti galamu od pucnjave.

Psa možete da pripremate na zvuk petardi na sledeći način: dok ste u kući, s Jutjuba mu tiho puštajte pucanje petardi i vatrometa, ali se sve vrijeme igrajte s njim i dajte mu neku poslasticu. Pojačavajte postepeno zvuk da bi ga povezao s pozitivnim osjećanjima. S vremenom će se navići da ne reaguje strahom, stresom ili bježanjem.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com