SJUTRA JE SVETA PETKA: Večeras prije spavanja obavezno izgovorite OVE RIJEČI

Sjutra je veliki praznik, posvećen Svetoj Petki – Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je bila zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih.

Mnogo običaja vezano je za sam praznik, a postoje i narodni običaji koji se poštuju veče uoči praznika, odnosno večeras.

Prema narodnom vjerovanju i veče uoči praznika Svete Petke ima posebno značenje.

Posle večere obično se ide pravo na spavanje. Obavezno se treba tri puta prekrstiti, pa izgovoriti molitvu:

“Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Neđeljo, oprosti nam ako smo što pogriješili; pomozi mi sačuvaj me Bože od tuđe bijede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sjutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sjutrašnji dan!

Ovako se obično molio samo domaćin, a žene i djeca se samo triput prekrste. Poslije molitve se spava.

Običaj je da se glava tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvijek se liježe na desnu stranu, jer se tako valja. Gdje ima djece, soba se okadi tamjanom, da se djeca ne bi u snu plašila.

Ako vam usan dođe Sveta Petka

Prema narodnom vjerovanju, Sveta Petka se vjernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utjehu i donijela dobre vijesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com