SJUTRA SU MLADENCI: Ako želite uspješan brak vjeruje se da treba ispoštovarti ove običaje - Volim Podgoricu

SJUTRA SU MLADENCI: Ako želite uspješan brak vjeruje se da treba ispoštovarti ove običaje

Pravoslavna crkva i njeni vjernici sjutra, 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići. Praznik mladih bračnih parova uvijek se obilježava u vrijeme Vaskršnjeg posta.

Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomjeri u vikend prije. Kroz tradicionalnu kulturu taj praznik može da se poveže i sa Bijelom nedjeljom, kada su svekrve tradiconalno izvodile snaje da ih prikažu svojoj zajednici, uvodile ih u crkvu ili u zajednicu udatih žena.

Od crkvenog praznika Svetih 40 mučenika je ostalo miješenje kolača – mladenčića, kojim se pored ukućana daruju i komšije i mladi bračni parovi. Običaj je da se na Mladence posjećuju parovi koji su brak sklopili u godini prije i da se daruju.

Praznik Mladenci, koji proslavlja crkva, posvećen je četrdesetorici Sevastijskih velikomučenika i nema direktne veze sa načinom proslavljanja Mladenaca u našem narodu, ali na posredan način ima. Pošto se praznuje u vrijeme proljećne ravnodnevice i buđenja proljeća, mladi bračni parovi, na prenosan način, treba da dobiju snagu i energiju vremena koje dolazi. Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vrijeme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vjere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu.

Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog vijenaca kojima su mučenici ovjenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na vjenčanjima u crkvi mladencima stavljaju vijenci.

Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com