Pogledajte koji artikli od danas imaju minimalne cijene i u kojim marketima (FOTO) - Volim Podgoricu

Pogledajte koji artikli od danas imaju minimalne cijene i u kojim marketima (FOTO)

Od danas građani u šest najvećih trgovačkih lanaca mogu da kupuju i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je spiskove antiinflacionih korpi za šest maloprodajnih lanaca koji su se do sada priključili akciji Stop inflaciji.

Riječ je o kompanijama Voli, Mercator, Laković, Domaća trgovina (Aroma, City, Conto), Franca i Megapromet.

 (Foto: gov.me)

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kaže za Jutarnji program TVCG da je danas cijela Crna Gora u znaku akcije “Stop inflaciji”. Ponovio je da su trgovinski lanci dali i više od 25 proizvoda po nižim cijenama.

„Mislim da će ova akciji značiti svim građanima, a posebno onima koji imaju ograničene budžete“, poručio je Đurović.

STARTUJE AKCIJA “STOP INFLACIJI” Ovo je lista proizvoda koji od danas imaju minimalne marže

Od danas istaknute cijene važiće do kraja aprila, dok nas u maju očekuju nove liste sniženih proizvoda.

Komentarišući navode da u nekim zemljama u Evropi gdje su plate veće da su cijene manje, Đurović tvrdi da ta informacija nije tačna.

“Ima dosta tih netačnih informacija koje se kod nas pogrešno interpretiraju. Nije to baš tako. Vjerujte mi da je kudikamo kod nas jeftinije živjeti nego u Njemačkoj, Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji”, kazao je Đurović.

“Nije u Crnoj Gori idealna situacija, ali daleko od toga da je tako crna kao što neki žele da je predstave”, istakao je ministar.

 (Antiinflaciona korpa – HDL Laković)

U okviru početka kampanje Stop inflaciji, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović danas će obići maloprodajne objekte u Podgorici i razgovarati sa predstavnicima trgovačkih lanaca i potrošačima.

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda.

Антиинфлациона корпа - Мега промет Antiinflaciona korpa – Mega promet

Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom. Trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad pet odsto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na pet odsto.

Trgovac je u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev Ministarstva iste dostavi na uvid.

 (Antiinflaciona korpa – VOLI)

Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, formiraju cijene prema postignutom dogovoru i o tome vode adekvatnu evidenciju, ali trgovac ne može skraćivati listu proizvoda.

 (Antiinflaciona korpa – Aroma)

Trgovac može mijenjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

 (Antiinflaciona korpa – Franca)

Trgovci će artikle obilježavati na poseban način, a Ministarstvo će obezbijediti odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe ovom sistemu snižavanja cijena.

Predviđeno je da nove, snižene cijene, u skladu sa dogovorom o antiinflacionoj korpi, stupe na snagu danas i traju do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna, sa mogućnošću zamjene artikala.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com