Šta nas sve očekuje na nebu u 2019. godini? Pomračenja Sunca i Mjeseca, kiše meteora i neobične planete, a to je tek početak! - Volim Podgoricu

Šta nas sve očekuje na nebu u 2019. godini? Pomračenja Sunca i Mjeseca, kiše meteora i neobične planete, a to je tek početak!

Kao i svake godine i za 2019. nam je nebo pripremilo brojne spektakle. Pomračenja Sunca i Mjeseca, poravnanja planeta i kiše meteora samo su dio žurke koja će odvijati na nebu.

I dok će za pojedine pojave biti potreban teleskop, neke će biti vidljive i golim okom, pod pretpostavkom da nam vremenski uslovi idu na ruku.

Branko Simonović iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, napravio je za Telegraf spisak pojava koje ćemo moći da posmatramo u 2019. godini. On objašnjava da nas već 1. januara očekuje jedan važan dan za astronautiku – susret sa neobičnim stanovnikom Edžvort-Kajperovog pojasa.

– Još 2015. godine sonda “Novi horizonti” stigla je do Plutona i donijela nevjerovatne detalje o ovom dalekom tijelu. Svoj put je produžila dalje u dubinu Edžvort-Kajperovog pojasa prema drugom kajperodu – 2014 MU69 koji je u tom trenutku bio samo nejasna mrlja. Ipak, i to je bilo dovoljno da se na osnovu veoma skromnih analiza promjene sjaja zaključi kako ovo neće biti susret sa običnim grumenom od tridesetak kilometara, pa je nestrpljenje u očekivanju tog susreta još veće, a trebalo bi da se desi u novogodišnjoj noći – objašnjava Simonović.

6. JANUAR – DJELIMIČNO POMRAČENJE SUNCA

Ovo pomračenje Sunca neće biti vidljivo sa naših prostora. Najbolje će se vidjeti na prostoru severnog Pacifika i krajnjeg istoka Rusije.

21. JANUAR – POTPUNO POMRAČENJE SUNCA

Neće biti vidljivo sa naših prostora

22. JANUAR – KONJUKCIJA VENERE I JUPITERA

Rano ujutru, nad jugoistočnim dijelom neba, dvije upadljivo sjajne planete će prići blizu jedna drugoj – to su Venera (sjajnija) i Jupiter.

2. JUL – POTPUNO POMRAČENJE SUNCA

Ovo pomračenje Sunca najbolje će se vidjeti na prostoru južnog Pacifika obuhvatajući i Južnu Ameriku.

16. JUL – DJELIMIČNO POMRAČENJE MJESECA

Ovo pomračenje Mjeseca će se vidjeti iz naših krajeva – biće djelimično, tj. Mjesec će do pola svog zaći u Zemljinu sjenku.

12/13. AVGUST – PERSEIDI

Svake godine Zemlja krajem jula počinje da presijeca poznati meteorodni potok koji je “izmrvila” kometa Svift-Tatl, a kroz njegov najgušći dio Zemlja će proći između 12. i 13. avgusta.

To je prilika da obratimo pažnju na meteorski roj Perseida. Ovih dana vidjeće se povećana učestalost pojavljivanja zvijezda padalica, vjerovatno nekoliko desetina po satu. Ovo nije teleskopska pojava i najbolje je posmatrati je daleko od svjetlosno zagađenih gradova.

11. NOVEMBAR – PRELAZ MERKURA PREKO SUNCA

Ova rijetka pojava će biti djelimično vidljiva sa naših prostora. Sićušni Merkurov kotur će prelaziti ispred Sunca na kome će se vidjeti kao kružić.

24. NOVEMBAR – KONJUKCIJA VENERE I JUPITERA

Ova konjunkcija će biti vidljiva u prvom sumraku, nad jugozapadnim dijelom neba. Tokom ove konjukcije Venera i Jupiter će prići na svega 1.4 lučna stepena, što je rastojanje u koje staje manje od tri Mjesečeva kotura.

2 komentara

  1. Hi! I could have sworn I've been to this blog before but after checking through some of the post I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely glad I found it and I'll be bookmarking and checking back often!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com