Danas je svi imamo na trpezi- a malo ko zna koliko je ova namirnica blagotvorna po zdravlje

Nisu ga slučajno nazvali “crnim zlatom”, zato svrstajte ovu vrijednu namirnicu u svoju svakodnevnu ishranu.

Suvo grožđe bogato je vlaknima, šećerima i mikroelementima koji su od posebnog značaja za ljudsko tijelo.

Dio vlakana suvog grožđa odnosi se na takozvane fruktane, prebiotike koji pozitivno utiču na mnoge zdravstvene faktore.

Prebiotik je definisan kao bilo koji neprobavljivi hranljivi sastojak koji blagotvorno utiče na floru debelog crijeva, selektivnim podsticanjem rasta i/ili djelovanja jedne ili grupe bakterija, za koje je dokazano da poboljšavaju opšte zdravlje organizma.

Za jedan kilogram suvog grožđa potrebno je oko tri kilograma svježeg grožđa koje se suši, uglavnom na suncu i bez upotrebe aditiva.

Visok sadržaj šećera i, prema tome, direktna energija, glavni je razlog za identifikovanje grožđica kao vrsne namirnice koja se preporučuje kod sportista ili onima koji su izloženi teškim fizičkim naporima.

S druge strane, prevladavajući hranljivi sastojak u suvom grožđu je definitivno kalijum, dok najnovije analize pokazuju da je njegov sadržaj u antioksidantima (vanilinska kisjelina, galna kisjelina, kofeinska kisjelina, kvercetin, antocijanini itd.) i zastupljenost B1, B2, B6, C vitamina, iako je riječ o suvom voću.

Dvije kašike suvog grožđa ekvivalent su malom delu voća, a kao dio mediteranske dijete trebalo bi da konzumiramo različite tri manje porcije voća dnevno (jednu jabuka, pola kruške, malo pomorandže, itd).

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button