Pandemija uticala na promjenu spavanja, kovid nesanica jedan od simptoma

Iza nas su mjeseci društvenog distanciranja koji su poremetili našu dnevnu rutinu, izbrisali granice između posla i privatnog života i unijeli trajnu neizvjesnost u mnoge živote. Brige oko toga hoće li neko da se razboli od koronavirusa i preživi dovele su do problema sa spavanjem.

Jedna studija rađena u Velikoj Britaniji pokazala je da je prije korone svaki šesti a sada svaki četvrti stanovnik imao problem sa nesanicom. Pandemija je očigledno uticala i na promjenu spavanja, ne samo na promjenu životne rutine.

“Kovid nesanica je jedan simptom u sklopu nekih širih tektonskih promjena fiziologije i psihologije, sve je povezano i sve što se reflektuje spolja provlači se kroz subjektivnu prizmu”, rekla je psihologica i psihoterapeutkinja Bojana Regoje.

Nesanica se tumači kao znak da se nešto važno dešava, a psihoterapeutkinja tvrdi da san ima jako važu funkciju procesuiranja svega što se dešava.

“Upravo bih izdvojila da je problem to kada nesanica ulazi u neku vrstu patologije, i traje više od par nedjelja. Tada osoba ima poteškoće sa usnivanjem i ima produženo vrijeme zaspivanja i potrebno joj je više od trideset minuta da zaspi ili se budi u toku noći jer ne može da zaspi”, rekla je ona za TV “Prva”.

Drijemanje po podne – da ili ne?

Nije preporučljivo drijemanje po podne ako imate probleme sa spavanjem.

“Treba da izdržite do naredne noći ako vam se spava u toku dana, ne bih preporučila uzimanje kafe i energetskih napitaka da biste se održali budnim. Međutim, potrebno je potruditi se da se izdrži do naredne noći”, objasnila je ona.

Savjeti su jednostavni

Organizam će se prilagoditi, psiholog kaže da je neophodno da ustajemo i liježemo svaki dan u isto vrijeme, ali i da je neophodno izbjegavati večeru prije spavanja.

“Probajte da namjestite svoj unutrašnji sat da radi kako treba, individualno je, nekada je dovoljno i 6 sati, a nekada i više, zavisi od čovjeka do čovjeka”, rekla je ona.

loading...

3 komentara

  1. Ja sam patio od nesanice, ali to nije imalo nikave veze sa koronom, bilo je to ranije, onda je moja supruga cula za medicinski jastuk za spavanje, ja sam bio nepovjerljiv, dok nisam probao. Za kratko vrijeme osjecao sam se mnogo bolje tj. odmorno i naspavano, budio sam se raspolozen, a i nije mi vise smetala poneka popodnevna kafica.

  2. Im glad to have found this post as its such an interesting one! I am always on the watchout for quality posts and articles so i suppose im lucky to have found this! I hope you will be adding more in the future…

  3. Im no professional, but I feel you just made an excellent point. You obviously know what youre talking about, and I can truly get behind that. Thanks for staying so upfront and so truthful.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com