PROVJERITE: Ovu bolest ima 25 odsto muškaraca a da to ne zna - Volim Podgoricu

PROVJERITE: Ovu bolest ima 25 odsto muškaraca a da to ne zna

Ova bolest je vrlo raširena, što može biti razlog zbog čega ljekari ističu da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju.

Gotovo 80 odsto ljudi koji imaju bolest jetre nemaju pravu dijagnozu, otkriva nova studija s Baylor College of Medicine. Reč je o masnoj jetri koja nije uzrokovana alkoholizmom, a istraživanje pokazuje da masnoj jetri uzrok nije ni hepatitis ni pretjerano ispijanje alkohola.

Međutim, kad su stručnjaci revidirali istoriju bolesti pacijenata tek je njih 39 odsto s dijagnozom bolesne jetre imalo abnormalne nivoe jetrenih enzima dokumentovane u svojim kartonima, a za 22 odsto pacijenata se spomenula mogućnost te bolesti.

Ova bolest je vrlo raširena, što može biti razlog zbog čega lekari ističu da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju.

U studiji iz 2013. napravljenoj na Johns Hopkings University, otkriveno je da jedan od šestorice muškaraca u svojom kasnim 30-ima ima masnu jetru. A taj broj je u porastu kako pacijenti stare pa jedan od četvorice muškaraca u 40-ima ima masnu jetru, piše Menshealth.

Velik broj ljekara ranije je ignorisao masnu jetru jer su vjerovali da je bezopasna, no nije više tako. Ona je često povezana s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, gojaznošću, visokim holesterolom i niskim “dobrim” holesterolom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com