Biciklista koji obilazi svijet sa mačkom posjetio i Crnu Goru

Biciklistu Dina Nikolsona lako je uočiti – za njegov bicikl zakačena je prikolica sa koje se vijori škotska zastava, a on je i po najvećoj hladnoći samo u kratkim pantalonama i rupičastim papučama. Društvo mu pravi ljupka Nala, a zajedno su prevalili, pa gotovo pola svijeta.

Sa bicikla uvijek se čuje muzika, a Dinova jedina saputnica je mala, tigrasta mačka Nala. Nala promoli glavu iz svoje crvene korpe na volanu bicikla. Zamjauče prema Dinu, a on već zna šta svaki mjauk znači.

“Rrrrau”, odgovara joj Din. Nala zna da razumije šta želi. Tokom vožnje, Nala se penje po Dinovim rukama do njegovih ramena, a ovaj neobičan dvojac zapravo je na putu oko svijeta. Iza Nale su 24 države, a iza Dina još više, jer svoje putovanje nisu započeli zajedno. Početkom septembra 2018. Din je odlučio da se iz rodnog Danbara u Škotskoj uputi u obilazak čitavog svijeta, piše Jutarnji list.

Saputnik na tom putu bio mu je prijatelj Riki. Nakon tri mjeseca putovanja punog zabave i loše organizacije, Riki je odustao. Osim toga, Din se zadržao u Bosni i Hercegovini sa povredom ligamenata nakon nespretnog skoka sa Starog mosta u Mostaru. Odmjerio je svoje mogućnosti, vratiti se kući svom svakodnevnom poslu zavarivača, ili nastaviti put sam. Iako je bio spreman da ostvari svoju želju i cilj sam, nije dugo potrajalo.

“Početkom decembra vozio sam iz Bosne i Hercegovine prema Crnoj Gori. Ostalo mi je još malo do granice kad sam čuo glasno mjaukanje. Usred ničega, u nekakvom planinskom kršu, stao sam i vidio malo mače kako me doziva. Mogao sam da joj osetim rebra. Bila je gladna pa sam joj dao jedino što sam imao, pesto od paradajza, koji je brzo smazala”, prisjetio se Din.

Vođa puta

Odlučio je da rizikuje i povede mače sa sobom preko granice. Tada još bez imena, mačka je morala biti tiha i mirna dok je Din pokazivao svoje dokumente graničnoj policiji. U Crnoj Gori Din je morao da potraži veterinara koji će pregledati mačku i dati joj potrebne vakcine. Malo neuhranjena mačka je morala, ako misli da proputuje svijet, da dobije isprave i pasoš.

“Ime mi je tek tada sinulo. Moralo je biti Nala, prema lavici iz crtanog filma Kralj lavova”, priča Din.

Dinu je jedna od najdražih stvari u vezi sa ovim putovanjem što ne odgovara nikome. Budi se kad hoće, ide kuda želi i nema nikakvih obaveza. Međutim, sada je Nala postala šefica. Ne boji se automobila ni stranaca, a na samim počecima vožnje izašla je iz improvizovane korpe na volanu i pela se po Dinovim rukama do ramena, na svoje omiljeno mjesto za vožnju.

Osim osnovnih stvari poput nešto odjeće, dokumenata, opreme za kampovanje i, naravno, Nalinih stvari, Din nosi i podosta tehničke opreme. Laptop, kamera, dron i bežični punjači dio su opreme koja mu treba da svoje putovanje može da dokumentuje i dijeli. Na svom Instagram profilu nedavno je skupio milion pratilaca, a redovno objavljuje duže vlogove na Jutjubu gde ga prati 226 hiljada ljudi.

Osim toga, aktivan je na TikToku, Fejsbuku i Tviteru. Sam snima videe i vodi sve društvene mreže. Najbolja prijateljica iz Škotske pomaže mu sa vođenjem službene stranice na kojoj prodaje majice, torbe i kalendare sa Nalinim likom. Sav prihod od prodaje ide u dobrotvorne svrhe, uvijek nekom skloništu ili udruženju za zaštitu životinja.

Glavni izvor prihoda za dinamični duo je Jutjub.

“Ne zamaram se time koliko tačno novca dobijem od Jutjuba, ali znam da je i više nego dovoljno, danas se tamo okreću veliki novci. Meni ne treba puno, potrošim oko 10 funti dnevno. Ljudi stalno žele da nas časte, što nikad ne odbijem”, priča Din.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com