UMRO ČUVENI BOTA NIKOLIĆ: Zauvijek će ostati “Balkanski špijun”, “Tri karte za Holivud”, “U ime oca i sina”…

Direktor fotografije i reditelj, Božidar Bota Nikolić, preminuo je u 80. godini u Beogradu. 

Kao reditelj je radio na kultnim ostvarenjima poput „Balkanskog špijuna“, „Tri karte za Holivud“, „U ime oca i sina“, a zanimljivo je da je Nikolić bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu “Tamna strana Sunca”.

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine. Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju “Tamna strana Sunca”.

Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić..

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u “Tamnoj strani Sunca” pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dve Zlatne arene u Puli – prvo za film “Beštije” (1978), a onda i za “Život je lep” (1985).

Za film “Beštije” je 1978. dobio na filmskom festivalu u Puli Zlatnu arenu za kameru i 1985. za film “Život je lep”. Sa Dušanom Kovačevićem je podijelio Veliku Zlatnu arenu za režiju filma “Balkanski špijun”.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button