Bečić sa de Sidrak: Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju spoljnopolitičkih ciljeva iz Sporazuma lidera

Francuska je uvijek podržavala i nastaviće da podržava proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji koja je na tom putu, kao dio Zapadnog Balkana, najviše napredovala – poručeno je sa danas održanog sastanka predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića sa Martom de Cidrac, predsjednicom delegacije Grupe
prijateljstva Francuska – Balkan Senata Republike Francuske.

Na sastanku je ocijenjeno i da je upravo parlamentarni angažman jedna od najvažnijih i neizostavnih pretpostavki napretka u rješavanju zahtjevnih pitanja u sferi zakonodavnih rješenja i vladavine prava.

Konstatujući važnost prvog sastanka sa senatorima Francuske nakon prošlogodišnje demokratske smjene vlasti, predsjednik Bečić je kazao da kontinuirani politički dijalog predstavlja temelj u izgradnji dobrih bilateralnih odnosa. On je pozdravio Francusku afirmaciju evropske integracije Crne Gore i izrazio očekivanje da redovna
komunikacija sa francuskim Senatom značajno može doprinijeti unapređenju evropskih vrijednosnih standarda.

“Parlamentarna saradnja, kroz neposrednost, otvorenost i spontanost, najbolji je način da postojeće veze budu dodatno osnažene i učvršćene”, kazao je predsjednik Bečić.

U tom kontekstu, predsjednik Bečić je ponovio da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju spoljnopolitičkih ciljeva iz Sporazuma lidera parlamentarne većine, navodeći da zalaganje zapadnih partnera u okviru Berlinskog procesa doprinosi jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana. On je naglasio da Crna Gora ima ubjedljivo najviše izgleda da bude prva naredna članica EU.

Upoznajući francusku delegaciju sa rezultatima koji su u prethodnih godinu ostvareni u sferi vladavine prava i rješavanja problematike organizovanog kriminala, predsjednik Bečić je naglasio da su upravo to izazovi čijem se rješavanju pristupilo prioritetno.

Izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora najviše napredovala u procesu pristupanja, predsjednica Grupe prijateljstva Marta de Sidrak je pozdravila iskorak ka unapređenju parlamentarnog partnerstva i naglasila da ovaj vid kooperacije predstavlja dodatan podstrek u izgradnji tradicionalno dobrih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Ona je iskazala interesovanje za aktuelne političke prilike u Crnoj Gori, te podsjetila da će Francuska nastaviti da snažno podržava napore Crne Gore u pravcu pune integracije u EU.

Tokom susreta, senatorka de Sidrak je iskazala posebno interesovanje za pitanje vladavine prava, zakonodavstva i stabilnosti regiona, naglašavajući da je bez Parlamenta teško postići napredak u ovim oblastima.

Uz obostrano zadovoljstvo činjenicom da je 27. saziv Skupštine Crne Gore obilježen jačanjem kontrolne i nadzorne funkcije, te snaženjem rodne ravnopravnosti, akcentovan je i značajan napredak Skupštine Crne Gore u pravcu jačanja transparentnosti i otvorenosti, uz zaključak da su to vrijednosti koje njeguje i Francuska.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak, ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori, NJ.E Kristijan Timonije, senatori Arnaud Bazin, Vinsent Segouin, Mikael Valet, generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Aleksandar Klarić, kao i savjetnici predsjednika Dubravka Joksimović, Sandra Radević i Vuk Janković.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com