BILČIK: Crnoj Gori potrebna nova vlada koja može dati prioritet EU reformama - Volim Podgoricu

BILČIK: Crnoj Gori potrebna nova vlada koja može dati prioritet EU reformama

Crna Gora od jeseni tone u sve dublju političku krizu. Da bi ostvarila svoje dugogodišnje evropske ambicije, zemlji je potrebna nova vlada koja može dati prioritet reformama EU, ističe kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik.

Do kraja prethodne godine, različiti akteri EU su primijetili da Crna Gora više ne trči ka bloku, već da, u najboljem slučaju, miruje, navodi se u autorskom tekstu kopredsjedavajućeg POSP-a sa Crnom Gorom, objavljenom u “The Parliament Magazine”.

Kao izlaz iz trenutne političke krize, Bilčik ističe da je potreban brz politički dogovor u Crnoj Gori, kako bi se okončao mandat aktuelne vlade i otvorio put za nove parlamentarne izbore.

“Istovremeno, lideri iz cijelog političkog spektra moraju ubrzati reforme evropskih integracija kako bi ispunili očekivanja ogromne većine građana Crne Gore koji podržavaju budućnost svoje zemlje u EU. U Podgorici više nema vremena za gubljenje”, kazao je Bilčik.

U tekstu se podsjeća da je prošlog ljeta Vlada u Podgorici izgubila većinsku podršku u Skupštini. Od tada Crna Gora tone u sve dublju političku krizu. Prošlog oktobra, Evropska komisija je ocijenila da su „politička nestabilnost, nestabilnost vlade i tenzije“ ometali značajan napredak na planu reformi, a potom i na putu pridruživanja zemlje EU.

U tekstu za briselski “The Parliament Magazine” Bilčik podsjeća da se “najnovija i ozbiljna eskalacija političke krize” dogodila pred Božić. Skupština Crne Gore usvojila je 12. decembra 2022. kontroverzni zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja predsednika, uprkos činjenici da je bio direktno u suprotnosti sa hitnim mišljenjem Venecijanske komisije.

“Ovo je bio jasan izazov za dugogodišnje evropske ambicije Crne Gore, uključujući poštovanje ustavnosti i principa vladavine prava”, navodi se u tekstu.

Bilčik podsjeća da su EU i međunarodna zajednica upozoravale Crnu Goru na usvajanje ovih amandmana i iznova naglašavale apsolutnu hitnost izbora sudija Ustavnog suda, što nije učinjeno.

“Shodno tome, prvi put u istoriji zajedničkih parlamentarnih sastanaka, nisam imao izbora nego da otkažem zakazani 21. sastanak POSP-a EU i Crne Gore u Strazburu prošlog decembra”, zaključio je Bilčik.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com