BOREL: “Zapdani Balkan je dio problema, ali i dio rješenja”; Lideri regiona na tradicionalnoj radnoj večeri u Briselu

Lideri šest zemlja Zapadnog Balkana okupiće se sjutra u Briselu na već tradicionalnoj večeri koju organizuje šef diplomatije EU. Još je Federika Mogerini započela praksu da okupi lidere iz regiona kako bi u manje formalnoj atmosferi razmotrili situaciju u regionu i odnose sa EU. Ove godine nastavlja je Žosep Borel, piše DW.

“Zapadni Balkan je veliko geopolitičko pitanje za EU. Region je dio problema, ali i dio rješenja. Zato moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi na večeri u Briselu na kojoj se nadam da će prisustvovati svi lideri Zapadnog Balkana”, poručio je Borel.

Nedjelju dana pred večeru, šefovi diplomatija EU na sastanku u Briselu održali su geostratešku debatu posvećenu “pojačanom angažmanu EU na Zapadnom Balkanu”. U Briselu kažu da su svjesni činjenice da stvari sve više škripe u odnosu regiona i Brisela – i kada se radi o politici proširenja, i o spoljnoj politici.

“U EU postoji zabrinutost zbog sve veće frustracije na Zapadnom Balkanu izazvane zastojem u procesu proširenja. Zato moramo da razmotrimo kako da povratimo izgubljeni uticaj u regionu”, navodi se u evropskim diplomatskim izvorima.

Ta “frustracija” definisana je kao “osjećaj dubokog razočaranja građana na Zapadnom Balkanu u procese pristupanja EU” u nezvaničnom dokumentu koji se pojavio pred sastanak Savjeta ministra. Nezvanično, u Briselu kažu da je ovaj, posljednji u poplavi non-pejpera o budućnosti regiona, sačinio sam Žosep Borel.

Iako nije dobio toliko pažnje kao njegovi fantomski prethodnici koji su se bavili crtanjem granica, rješavanjem kosovskog pitanja ili uređenjem BiH, dokument o “Pojačanom angažmanu EU na Zapadnom Balkanu” postavio je bar trenutne smjernice politike EU prema regionu.

Portparol šefa evropske diplomatije Peter Stano kaže da nakon što određeno vrijeme nije bilo specifičnih kontakata, visoki predstavnik Borel odlučio je od obnovi tu tradiciju koja je postojala prije nekoliko godina i da ima redovne kontakte sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

“Večera je logički nastavak u kontekstu dikusije koje su ministri vanjskih poslova EU imali prošle sedmice, kada su o Zapadnom Balkanu diskutovali sa strateške tačke gledišta, ne samo iz one perspektive koja se odnosi na proširenje, koja je prioritet za njih i nas, već iz šireg ugla”, kaže Stano.

Ističe da je cilj večere da se obnovi redovniji angažman na širim pitanjima sa liderima regiona.

“Glavni cilj sjutrašnjeg sastanka je da čujemo od lidera na Zapadnom Balkanu kako oni vide političku situaciju, politički kontekst, i da obnovimo redovniji angažman na širim pitanjima nego što je proširenje o kome imamo redovne kontakte na brojnim nivioma između EU i Zapadnog Balkana. To je cilj večere, i očekivanje je da se ovakvi razgovori nastave i da će oni dati novi sjajniji ili širi podsticaj kontinuranom angažmanu koji imamo sa Zapadnim Balkanom”, kaže Stano.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button