Cijene hrane u svijetu rastu najbržim tempom u poslednjih 40 godina

Cijene hrane na svjetskom nivou nastavile su značajno da rastu ove godine, pri čemu je indeks cijena porastao za 27 odsto, prema informativno-analitičkoj agenciji INFOline.

“Ovo je jedno od najdinamičnijih poskupljenja od 70-ih. Tada je nivo cijena bio otprilike isti, ali je tada bio povezan sa globalnim finansijskim promjenama. Već 40 godina nije došlo do takvog poskupljenja koje sada posmatramo – rekao je za URA.RU izvršni direktor INFOline Ivan Fedjakov.

Analitičar je ukazao na činjenicu da su cijene različitih dobara povezane.

SVIJETU PRIJETI ENERGETSKA KRIZA: Trka među državama koje nagomilavaju zalihe fosilnih goriva

AMERIKA PRED ISTORIJSKIM BANKROTOM: Novim zaduživanjem “kupili vrijeme” do početka decembra

GORIVO NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU: Eurosuper 1,46 eura, dizel 1,30 eura nakon 13. poskupljenja ove godine

“Cijene rastu ne samo za voće i povrće ili mlijeko, već i za stočnu hranu i đubrivo. Ovo pokreće spiralu cijena, cijene rastu i nastaviće da rastu, ali drugo je pitanje da kupovna moć nije neograničena”,  smatra Fedjakov.

Osnovne prehrambene namirnice u Njemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je prije dva dana da je ta zemlja u vanrednom stanju zbog snabdevanja električnom energijom.

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda rastu i zbog pogoršanja izvoznih mogućnosti i velike potražnje za proizvodima kao što su pšenica i palmino ulje, između ostalog i zbog pandemije izazvane virusom korona.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com