CRKVENA OPŠTINA CETINJE: Bajička crkva bila, jeste i biće otvorena za sve ljude željne molitve

Pravoslavna crkvena opština Cetinje Mitropolije crnogorsko primorske saopštila je danas da ne postoji nikakav navodni dogovor mještana vezan za obavljanje svešteničkih službi u seoskoj crkvi Sv. Jovana Krstitelja u Bajicama.

“Ta crkva je bila, jeste i biće otvorena za sve ljude željne molitve i duhovnog mira”, kažu iz Mitropolije.

Kako ističu, sveštenička služba se, uz Božiju pomoć, a na poziv vjernika, obavlja po crkvenim pravilima od strane kanonskog sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske sa sjedištem u Cetinjskom manastiru.

“Tako je bilo vazda, a tako biva i u najnovija vremena od prota Komnena Radusinovića do sadašnjih sveštenika cetinjske parohije, koji su decenije proveli služeći u bajičkoj crkvi, i koji su svi rodom i državljanstvom crnogorski građani”.

Dodaju da ne živimo u plemenskoj skupini, nego u uređenoj građanskoj i sekularnoj državi.

“A to znači da ako neko selo ima ambulantu, školu ili crkvu, to jesu institucije toga sela (a ne nekog drugog), ali program rada i samu prosvetnu, zdravstvenu ili svešteničku djelatnost – ne određuju seljani niti oni vrše te poslove, već ljudi koji su za te službe školovani i koji imaju namještenje od nadležnih institucija. Za škole i ambulante – to su nadležna državna ministarstva, a za hramove, to su – u sekularnoj državi – crkvene institucije, a ne državne službe ili civilne mjesne zajednice”, navode u Pravoslavnoj crkvenoj opštini Cetinje.

U samim Bajicama je veliki i dovoljan broj pravoslavnih vjernika koji ovo razumiju i poštuju.

“Oni su u prethodnim decenijama našli mir i zajednički jezik sa svojim plemenicima, a neistomišljenicima. Zato više nemamo nemile scene pred Bajičkom crkvom, od prije 20-ak godina, kad je pred svaki Jovanjdan i Vaskrs bilo više policajaca nego vjernika ispred crkve. Niti imamo sudske sporove oko brava i kvaka na crkvenim vratima”, ukazuju.

Crna Gora je, kako ističu, civilizovana zemlja u kojoj vlada pravni poredak, i ako nekom nešto nije jasno u vezi funkcionisanja institucija ili pitanja vlasništva ili korišćenja crkvene zemlje, takvog upućujeu na nadležne adrese koje se bave tim pitanjima.

“Pozdravljamo i blagosiljamo svaki ljudski i bratski dogovor i naročito obavještavamo neupućene da je Bajička crkva Sv. Jovana Krstitelja bila, jeste i biće – otvorena za sve ljude željne molitve i duhovnog mira bez obzira na njihovu nacionalnu, političku ili bilo kakvu drugu zemaljsku orijentaciju. Raščinjeni i od Crkve odlučeni bivši sveštenici ne mogu obaviti Božiju službu nigdje u pravoslavnom svijetu, pa kako bi i zašto bi to mogli i trebalo da rade u ovoj drevnoj podlovćenskoj svetinji”, upitali su iz Pravoslavne crkvene opštine Cetinje.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button