DIK prihvatila prigovor pokreta Evropa sad, usvojila jedan od dva prigovora DPS-a - Volim Podgoricu

DIK prihvatila prigovor pokreta Evropa sad, usvojila jedan od dva prigovora DPS-a

Državna izborna komisija (DIK) prihvatila je jedan prigovor DPS-a dok je drugi odbacila, a usvojila je i prigovor pokreta Evropa sad. Prigovorom Evrope sad koji je potpisao Janko Odović traženo je da predsjednik Izborne komisije Glavnog grada (IKGG) poštuje ranije mišljenje DIK-a i da se odredi hitan rok za nastavak prekinute sjednice, gdje bi se glasalo o proglašenju rezultata. Odnosno da se uvaži Zahtjev za dopunu dnevnog reda koji su predali Radosav Jokić i Nikola Terzić, a što je podržala većina članova Komisije. Evropa sad tvrdi da je predsjednik IKGG dužan da dozvoli nastavak sjednice kako bi se Izborna komisija kao kolektivni organ izjasnila o svim usvojenim tačkama dnevnog reda.

DIK se oglasio povodom prigovora iz pokreta Evropa sad.

“DIK je usvojio prigovor Janka Odovića u ime izborne liste Evropa sad – Za Podgoricu. DIK je naložila predsjedniku Izborne komisije Glavnog grada da je dužan da nakon otvaranja sjednice, a prije utvrđivanja dnevnog reda da dozvolu članu Izborne komisije da dostavi predlog dopune dnevnog reda o kome se IK izjašnjava kao kolektivni organ. DIK je naložila predsjedniku IKGG da je dužan da u slučaju usvajanja dopuna dnevnog reda dozvoli nastavak sjednice IK te da je dužan da omogući potpisivanje i ovjeravanje pečatom svih akata IK koji su usvojeni većinom glasova svih članova u skladu sa Zakonom i Pravilnikom”, saopšteno je iz DIK-a.

U prigovoru DPS-a koji je prihvaćen navodi se da Radosav Jokić nije imao pravo da preuzme predsjedavanje na sjednici Izborne komisije Glavnog grada u petak, na kojoj su proglašeni konačni rezultati izbora.

Portalu RTCG dostavljeno je zvanično saopštenje sa sjednice DIK-a.

“DIK je odbila prigovor Časlava Vešovića kojim je traženo da se utvrdi da Marko Mihailović, predstavnik liste DF-a, nije mogao da učestvuje u radu na sjednici Izborne komisije Glavnog grada (IKGG). DIK je usvojila prigovor OO DPS da nije u skladu sa zakonom i poslovnikom odrediti člana koji može zamjenjivati predsjednika IKGG, izuzev njegovog zamjenika kojeg imenuje Skupština Glavnog grada. Komisija će obrazloženja dostaviti podnosiocima”, piše, između ostalog, u saopštenju.

DIK je u 19 časova počela raspravu o prigovorima koje je predala Demokratska partija socijalista nakon odluke Izborne komisije Podgorice da proglasi konačne rezultate izbora od 23. oktobra.

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević za Radio Crne Gore kazao je da se na sjednici u petak dogodila pravna hajdučija, te da su donijete odluke koje nemaju nikakvu pravnu snagu. DPS je podnio dva prigovora, a iz ove stranke su apelovali i na tužilaštvo da se uključi, tvrdeći da ima osnova sumnje da je počinjen niz krivičnih djela.

Sekretar Izborne komisije Glavnog grada Vladimir Vujović kazao je, komentarišući navode Vukčevića da je došlo do “pravne hajdučije”, da je prvi hajduk u tom poslu upravo Vukčević.

“Dakle, čitavo njegovo ponašanje je hajdučija. U dva navrata odbija, suprotno zakonu, da utvrdi dnevni red i da se po tom dnevnom redu raspravlja i odlučuje. I mi smo, preostali dio komisije, koji je većina, sasvim jasno većina, imenovali predsjedavajućeg i završili glasanje i samu sjednicu. I o tome sačinili uredno zapisnik”, rekao je Vujović.

On je naveo da taj akt ima pravno dejstvo a da će o svemu odlučivati Državna izborna komisija.

Predstavnik Evrope sad Jakov Milatović rekao je da cijela Crna Gora može da vidi neviđenu opstrukciju od DPS-a, koja ima za cilj da produže besprizornu zloupotrebu resursa Podgorice.

Odbor DPS Glavnog grada uložio je dva prigovora Državnoj izbornoj komisiji, obrazlžući to tvrdnjom da “pravno nasilje ne bi izazvalo štetne posljedice po interese građana Podgorice”.

Po njihovom prigovoru, nakon zaključene sjednice Izborne komisije Glavnog grada, manji broj članova i osoba koja se lažno predstavlja članom komisije, kojoj je ta funkcija prestala po sili zakona onog trenutka kada je prihvatila kandidaturu za odbornika, najprije je donijela protivzakonitu odluku o izboru predsjedavajućeg a onda bez kvoruma odlučila o prigovorima i proglašenju konačnih rezultata.

 

(RTCG)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com