USPON I PAD UGLEDNE PORODICE BOJOVIĆ: Otac Vuk je bio čuveni direktor ZOO vrta, majka slikarka, a onda je pošlo po zlu (VIDEO) - Volim Podgoricu

USPON I PAD UGLEDNE PORODICE BOJOVIĆ: Otac Vuk je bio čuveni direktor ZOO vrta, majka slikarka, a onda je pošlo po zlu (VIDEO)

“Ako je kriv, neka mu bude prokleto deveto koljeno”, rekao je nekadašnji direktor Beogradskog zoološkog vrta Vuk Bojović u jednom od poslednjih intervuja pred smrt za “Nedeljnik”, aludirajući na svog sina Luku, koji je već tada uveliko bio okarakterisan kao najveći kriminalac u Srbiji.

Vjerovao je da njegov sin nije onakav kakvim ga javnost predstavlja, ponajmanje mafijaš svjetskog glasa, već da je po srijedi sukob koji je prgavi mladić imao sa vlastima.

Čuvena beogradska porodica Bojović osim što je poznata po Vuku Bojoviću, nekadašnjem direktoru Zoo vrta u medijima je najviše pisano o sinu Luki.

Porodica Bojović koja je bila poznata u Beogradu po svom ugledu, poslednjih nekoliko godina provlači se po medijima zbog bliskih veza sa oranizovanim kriminalom. Nikome nije jasno kako su se dvije umjetničke duše, Vuk i Anđelka, u jednom trenutku okružile kriminalom i smrću. Šta je pošlo naopako? Akademski vajar i slikarka imali su troje djece – Luku, Nikolu i Mariju.

Dugo godina najpoznatiji član porodice je bio otac porodice Vuk Bojović kao direktor beogradskog zoološkog vrta, čiji je bio simbol. Kako je rastao njihov najstariji sin, počele da se dešavaju čudne stvari. Luka je kao dječak bio je nestašan, kasnije je pohađao školu “Petar Drapšin”, i još kao jedva punoljetan “proslavio” se pucnjavom u prestoničkom lokalu “Trozubac”, kada je ranio Mihajla Divca, novobeogradskog kriminalca.

U želji da pomogne sinu kako bi ga sklonio sa ulice, Vuk Bojović je pozvao svog prijatelja Željka Ražnatovića Arkana i zamolio ga za pomoć. Jedva punoljetan, Luka se obreo u Erdutu, ali ga komandant Srpske dobrovoljačke garde nije slao na front. Sve se promijenilo kada je Arkan ubijen. Luka se, kako se veruje, priklonio Miloradu Ulemeku Legiji i osvetnicima za ubistvo komandanta.

Luka Bojović nikada nije bio direktan član “zemunskog klana”, ali se vjeruje da je uvek bio uz njih. Onda je u jednom trenutku preuzeo vođstvo.

I danas se priča da je Milorad Ulemek Legija, Arkanov i Bojovićev prijatelj i pokrovitelj zemunaca, bio spona koja je dovela do kriminalnog uspona Luke Bojovića 2003. godine, posle “Sablje”. Policija je u to vrijeme tragala za nekolicinom odbjeglih pripadnika zemunskog klana, ali pošto su oni uvijek nekako uspjeli da izmaknu organima reda, postalo je jasno da im neko pruža odličnu logistiku. Ali, ko?

BOJOVIĆ DEPORTOVAN U SRBIJU: Tamo je slobodan čovjek ali mu je glava u torbi jer je na “nišanu” kavačkog klana

Odgovor na ovo pitanje Srbija je saznala od tadašnjeg ministra policije Dragana Jočića, koji je 2007. prvi javno objelodanio da je novi šef nasleđenog zemunskog klana upravo Luka Bojović.

Vuk Bojović, u to vrijeme direktor ZOO vrta, optuživao je ministra za medijski linč njegove porodice. Međutim, da je Jočić bio u pravu pokazalo se 2010, kada je u Zagrebu došlo do sukoba dvojice odbjeglih zemunaca, Sretka Kalinića i Miloša Simovića. Simović je u obračunu ranio Kalinića, koji se zatim pojavio u zagrebačkoj bolnici i predao se tamošnjoj policiji.

Uslijedilo je odmah i hapšenje Simovića, a zatim su na osnovu svjedočenja Kalinića počela da isplivavaju zlodjela klana pod vođstvom Bojovića. U tom trenutku, on je već bio van radara srpske policije, jer se sa suprugom Barbarom i djecom preselio u Španiju.

Već 2012. godine dolazi do hapšenja vođe opasne organizovane kriminalne grupe o čemu su pisali svi svjetski mediji. I dan danas na interenetu se može pronaći snimak španske policije kako upada u Bojovićev stan, pronalazi novac i oružje, a zatim ga odvodi. Na snimku se vidi i Bojović kako, dok ga odvode sa lisicama na rukama, šalje poljubac u kamere. Jasna poruka iz mafijaškog slenga: “Nema priče sa policijom”.

Majka Anđelka je cijelu svoju profesionalnu karijeru provela na beogradskom Fakultetu likovnih umjetnosti, gdje je bila profesor crtanja i slikanja. Iza sebe ima dvadesetak samostalnih i više od sto grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njenim stopama krenula je ćerka Marija, koja je takođe završila slikarstvo, a danas se bavi i ikonopisom.

Navodno, prvi udarac za Anđelku bio je to kada je Vuk napustio porodični dom i sa drugom ženom dobio ćerku. U to vrijeme njen najstariji sin Luka već je uveliko gazio stranputicom. Kada je uhapšen u Beogradu 2007, Vuk i Anđelka demantovali su u medijima da on ima bilo kakave veze s kriminalom i nervirali se što se pišu “laži o njemu”. 

Onda je uhapšen u Španiji 2012. godine pod optužbom da je šef mafijaške grupe iza koje su mnogobrojne likvidacije, ali i šverc narkotika. Zajedničkim snagama Bojovići su pokušavali da mu pomognu. Vuk je paralelno brinuo o zoološkom vrtu, a Anđelka se još više posvetila umjetnosti. Međutim, godinu kasnije zadesila ih je strašna sudbina.

Ubijen im je mlađi sin Nikola, koji nije imao veze s kriminalom. Ubrzo se pokazalo da je nastradao u bezumnom činu krvne osvete samo zato što je Lukin brat. Likvidiran je dok je nosio ocu doručak. Vuk Bojović se od toga nikada nije oporavio. Preminuo je godinu kasnije. Sahranjen je pored svog sina Nikole, i Anđelka je očajnički plakala pored njihova dva groba. Majka Anđelka i sestra Marija neprekidno su tražile pravdu za Nikolinu smrt.

Luka Bojović prije par dana deportovan je iz Španije u Srbiju. On je u Španiji odslužio deset godina zatvora, ali u Srbiji, iako sene goni krivično, nije bezbjedan jer je, navodno, “na nišanu” kavačkog klana.

VOP/Mondo.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com