DRAMA U BRATONOŽIĆIMA: Iz Željeznice tvrde da nije bilo opasnosti za putnike

Povodom događaja na pruzi Beograd Bar u mjestu Bratonožići, kada je, navodno, zamalo došlo do tragedije slične onoj na Bioču, oglasili su se predstavnici zaposlenih u Željenici koji tvrde da je opis događaja istinit, ali da nije postojala opasnost po putnike.
“Povodom vožnje voza 6103 koji je otpremljen iz ukrsnice Bratonožici u 11:31h, imamo moralnu i stručnu obavezu da obavijestimo javnost da ne sporimo činjenicu da je toga dana voz otpremljen iz ukrsnice Bratonožici greškom ili nepažnjom radnika Željezničke Infrastrukture na prugu na kojoj je bio obustavljen saobraćaj za elektrovuču, i činjenicu da mašinovodja posle neutralne sekcije Bratonožici nije imao napona u mreži”, navode u pojašnjenju događaja. 

Podsjetimo, nevladina organizacija Vozom kroz Crnu Goru pozvala je nadležne da smijeni kadar zadužen za željeznicu ili da podnese ostavku zbog, kako su ocijenili, neprofesionalizma i improvizacija u tom sektoru. Oni tvrde da se 23. aprila voz 6103 (isti broj nosio je i voz koji je 23. januara 2006. iskliznuo iz šina) otpremljen je iz ukrsnice Bratonožići u 11 sati i 31 minut.

“Poslije nepun minut vožnje do neutralne sekcije Bratonožići i pokušaja uključenja glavnog prekidača, mašinovođa je ustanovio da nema napona”, kazali su u saopštenju i dodali: 

“Umjesto da zavede brzo kočenje, zaustavi voz i preduzme sve neophodne mjere da zaštiti isti od samopokretanja (kako je regulisano željezničkim propisima), mašinovođa je pustio voz da ide dalje i tim postupkom ugrozio živote putnika, pomoćnika mašinovođe, vozopratnog osoblja kao i pružnih radnika koji su izvodili radove na dijelu pruge između Bioča i Bratonožića, zbog kojih je pruga bila zatvorena za elektro-vuču. Samo Bog je pomogao da masinovođa voz zaustavi u ukrsnici Bioču i da ne nastavi nekontrolisanu vožnju kao u slučaju iz 2006.godine” , navode iz ove organizacije.

 
U svom reagovanju, Jedinstveni sindikat radnika ŽPCG, na čelu sa Milanom Usančevićem, i Sindikalna organizacija mašinovođa prevoza koju predstavlja predsjednik Zoran Klikovac, tvrde da “pomenuta pravila koja ste naveli u željeznickim propisima jesu takva da propisuju da mašinovodja treba da zavede brzo kočenje i zaustavi voz i isti obezbijedi od samopokretanja”.
“Ali imajući činjenice da se signalni saobraćajni pravilnici ne mogu tumačiti površno i vezati za pojedinačan postupak ako se ne poznaju u cjelosti navodimo činjenice koje nisu poznate široj javnosti. Mašinovodja je  smanjio brzinu i putem telefona tražio obavještenje  o situaciji na pruzi. Po dobijanju potrebnih informacija od energetskog dispečera i otpravnika vozova da je napon isključen zbog odrona koji se dogodio na potezu Bioče- Podgorica i imajući u vidu sve te činjenice da je pruga od Bratonožica do Bioča slobodna za saobraćaj da nema smetnji je donio odluku da je bezbjednije i sigurnije voz spustiti u Bioče nego ga ostaviti na otvorenoj pruzi na nakritičnijoj tački i usponu koji mi imamo na našim prugama”, navodi se u saopštenju. 
Napominju da u pravilnicima koje pominju, kako kažu, stoji da je mašinovodja uvijek dužan da postupi u cilju sigurnosti i bezbjednosti putnika kao i voznih sredstava što je on i uradio i u konkretnom slučaju se pokazalo kao ispravna odluka, jer je voz bezbjedno dovezen do stanice Bioce gdje je sačekao ponovno uključenje napona i uspostavljanje saobraćaja.
“Takođe naglašavamo, da je voz svakog momenta vožnje bio kontrolisan i bezbjedan za prevoz putnika i da u nijednom trenutku njihovi životi nisu bili ugroženi kao ni materijalna sredstva, jer je postojala dovoljna količina zarobljenog vazduha u glavnom vazdušnom rezervoaru kako bi se u svakom trenutku voz mogao bezbjedno zaustaviti i kontrolisati njegova brzina. Posebnu obavezu imamo da istaknemo da ovakvi tekstovi o propisima i obavljanju radnih zadataka mašinovođe Željeznickog prevoza  dovode u nezavidan položaj, kao i da njihove ispravne odluke pretvore u oružje za politički obračun sa neistomisljenicima, a takođe i neosnovano izazivanje straha kod korisnika željeznickog prevoza”, zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Usančević i Klikovac.  Napominju da je uvijek na prvom mjestu bezbjednost i sigurnost putnika.
A.D. 
 
 
 
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button