“Samo je Bog spasio da se ne desi Bioče 2”

Nevladina organizacija Vozom kroz Crnu Goru pozvala je nadležne da smijeni kadar zadužen za željeznicu ili da podnese ostavku zbog, kako su ocijenili, neprofesionalizma i improvizacija u tom sektoru.

Oni tvrde da se 23. aprila voz 6103 (isti broj nosio je i voz koji je 23. januara 2006. iskliznuo iz šina) otpremljen je iz ukrsnice Bratonožići u 11 sati i 31 minut.

“Poslije nepun minut vožnje do neutralne sekcije Bratonožići i pokušaja uključenja glavnog prekidača, mašinovođa je ustanovio da nema napona”, kazali su u saopštenju i dodali: 

“Umjesto da zavede brzo kočenje, zaustavi voz i preduzme sve neophodne mjere da zaštiti isti od samopokretanja (kako je regulisano željezničkim propisima), mašinovođa je pustio voz da ide dalje i tim postupkom ugrozio živote putnika, pomoćnika mašinovođe, vozopratnog osoblja kao i pružnih radnika koji su izvodili radove na dijelu pruge između Bioča i Bratonožića, zbog kojih je pruga bila zatvorena za elektro-vuču. Samo Bog je pomogao da masinovođa voz zaustavi u ukrsnici Bioču i da ne nastavi nekontrolisanu vožnju kao u slučaju iz 2006.godine” , navodi se u saopštenju.

Dodaju da o svemu odgovorni iz ŽPCG do 28.04.2021.godine nijesu preduzeli nijednu radnju u rasvetljavanju incidenta (ili barem ne zvanično), iako su bili obavezni po Pravilniku i Uputstvu o postupcima za slučaj vanrednog događaja.

”Naprotiv, 23.04.2021. godine Odbor direktora je od 15 časova do kasno u noć, vodio međusobnu raspravu i svađu oko rasporeda kadrova u menadžmentu preduzeća. Ministre, ili smijenite kadrove u ministarstvu zadužene za željeznicu ili podnesite ostavku. Ovo što se radi nije profesionalan rad već improvizacija. Brzih dana ćemo obavijestiti javnost o nekoliko incidenata koje su se desili na željeznici od dolaska novog menadžmenta a koje su mogle imati katastrofalne posledice pa nek se javnost sama uvjeri kakve smo profesionalce dobilii na odgovornim mjestima na željeznici” poručuju iz NVO Vozom kroz Crnu Goru.

loading...

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button