Evropski parlamentarci predlažu da POSREDUJU u pregovorima među polarizovanim partijama

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta na današnjoj sjednici je ocijenio da Crna Gora od prošle godine stagnira u EU integracijama, iako je godinama bila lider.

Izražena je zabrinutost zog stagnacije na putu ka EU, kao i neuspijevanja da se dođe do dijaloga među parlamentarnom većinom i među poslanicima vlasti i opozicije.

Poslanici su se izjašnjavali i o Nacrtu izvještaja o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Moramo da vidimo čistu akciju na putu ka EU od strane crnogorskih političara. Krucijalna oblasti su reforme u sudstvu i pravosuđu koje moraju biti usvojene koncenzusom i u skladu sa najboljim evropskim praksama. U suprotnom, žele većine građana u Crnoj Gori kada je EU u pitanju ostaće bez odgovora”, kazao je Majkl Galer.

On se osvrnuo na dešavanja na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita Joanikija i rekao da su ona doprinijela polarizovanoj atmosferi u državi zbog nacionalnih i vjerskih problema.

“Ovaj događaj ostaje zabrinjavajući i jedan je od glavnih razloga zašto smo tražili današnji sastanak”, rekao je Galer.

“Polarizacija se proširila na cijelo društvo, što je evidentno eskaliralo ustoličenjem mitropolita SPC. Ono što mi možemo je da političko opredsjedlje da nećemo dozvoliti da Crna Gora postane još jedna propala priča na Zapadnom balkanu. Možemo početi sa medijacijom između polarizovanog društva i političkim stranakama kako bi počeli sa osnovnim reformama poput vladavine prava, slobode media i uopšte unutrašnjeg tržišta jer bez toga nema vidljivog progresa u Crnoj Gori. I naravno, najvažnije pitanje, a koje je takože izvor polarizacije u Crnoj Gori je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, tako da ono što mi treba da uradimo je da podržimo”, kazao je Klemen Grošenj.

Poslanik Angel Džambaski je poručio da Crna Gora zaslužuje pomoć u procesu integracija i da svi zajedno treba da pomognu u tome. Pročitao je i par naslova koja su objavljena prošlog vikenda u crnogorskim medijima poput: Bivši direktor ANB Dejan Peruničić uhapšen, Crna Gora uhapsila vojnika za ubistvo u Bosni, Crna Gora će biti prva naredna članica EU.

On je rekao da ove akcije pokazuju da Crna Gora želi da uspostavi vladavinu prava, što je oblast koja je veoma loše ocijenjena u poslednjem izvještaju EJ o pridruživanju.

“Crna Gora pokazuje da je njen cilj da uspostavi vladavinu prava i pravdu, i da se bori sa mafijom na Balkanu, što nije slučaj sa susjednom Srbijom”, kazao je Džambaski.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com