FAJON: Crna Gora ostaje rak rana, izabrati ustavne sudije inače će skrenuti sa evropskog puta - Volim Podgoricu

FAJON: Crna Gora ostaje rak rana, izabrati ustavne sudije inače će skrenuti sa evropskog puta

Ključno glasanje o sudijama Ustavnog suda trebalo bi da se desi početkom februara, budući da su u martu predsjednički izbori, a uskoro vjerovatno i vanredni parlamentarni, kazala je nakon sjednice Savjeta EU ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

“Crna Gora ostaje rak rana, od zemlje koja je bila najuspješnija na putu ka EU sada postaje zemlja koja je problem. Obavezali smo se da ćemo dalje pomagati Crnoj Gori”, kazala je ona.

Fajon je istakla da je pitanje izbora sudija prioritetno.

“Posredstvom svih kanala komuniciramo sa predstavnicima političkih partija, i poručujemo im da je ovo šesti pokušaj koji mora da uspije, inače će Crna Gora skrenuti sa evropskog puta”, poručila je ona.

Crna Gora je u agendi za sjednicu Savjeta EU bila pod stavkom “tekuća pitanja”, pored Irana, Jermenije, Avganistana, Venecuele i Etiopije. Najnovije tenzije između Prištine i Beograda, kako je saopšteno, takođe su jedna su od tema o kojoj će se raspravljati.

Sastankom Savjeta EU za spoljne poslove predsjedavao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Borelj: Dijalog u regionu Zapadnog Balkana ključ za evropsku budućnost

Nakon sjednice, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj saopštio je ključne zaključke.

Borelj je istakao da je dijalog u regionu Zapadnog Balkana ključ za evropsku budućnost. On je najavio pomoć Ukrajini od 500 miliona eura.

Od septembra prošle godine blokiran je Ustavni sud Crne Gore, jer od sedam sudija ima samo troje zbog čega ne može da odlučuje o ustavnim žalbama niti mogu da se okončaju izborni procesi bez odluka tog suda.

Vlada Crne Gore od avgusta prošle godine funkcioniše bez povjerenja parlamenta.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i ostali zapadni partneri već mjesecima apeluju na političke subjekte u Crnoj Gori da se dogovore o deblokadi institucija, prije svega Ustavnog suda, kako bi se organizovali prijevremeni izbori.

U međuvremenu, u Skupštini Crne Gore počela je nova procedura za izbor četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda, jer se na konkurs prijavilo 27 pravnika. Sudije bira parlament dvotrećinskom većinom, što znači da osim parlamentarne većine za kandidate mora da glasa i dio opozicije.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU, u ponedjeljak 23. januara na redovnom sastanku raspravljaju o krizi u Crnoj Gori. Šefovima evropskih diplomatija izvještaj podnose ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon, i austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg. Njih dvoje su u decembru posjetili Crnu Goru u ime visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com