I ZAKONI PO MJERI PARTIJA: Političari peredlažu i usvajaju zakone kako njima odgovara, a ne u interesu građana - Volim Podgoricu

I ZAKONI PO MJERI PARTIJA: Političari peredlažu i usvajaju zakone kako njima odgovara, a ne u interesu građana

Političari nerijetko donose ili predlažu zakone kako im u određenom trenutku odgovara, kažu sagovornici TVCG i uz to upozoravaju da takva praksa nije dobra, te da bi donosioci odluka trebalo da više vode računa o vladavini prava i javnom interesu kada predlažu ili usvajaju pojedina zakonska rješenja.

Iz nevladinog sektora poručuju da su vladavina prava ali i javni interes, često u drugom planu. Kako je rekla Biljana Papović iz CDT-a, svjedočili smo brojnim promjenama zakona, koje su bile u usko partijskom interesu i zarad određenog političkog momenta ili interesa.

“Ono što je poražavajuće je da je u takvim situacijama partije nađu konsenzus i potrebnu većinu, da usvoje određeni zakon, koji predstavlja svakako korak unazad, u smislu uspostavljanja vladavine prava”, smatra Papović.

I posljednji primjer, zakon koji je predviđao da v.d. stanje vrhovnog državnog tužioca može da traje praktično neograničeno, ali koji je povučen iz procedure, pokazuje tu praksu. Za pravnike su problematična i neka ranije usvojena rješenja.

Kako naglašava Ivan Vukčević, doktorand prava, posljedica je da zbog usvajanja promjena Zakona o tužilaštvu imamo Tužilački savjet koji je, kako Venecijanska komisija kaže u svom mišljenju, doveden do rizika politizacije.

“Zbog toga što se većina članova sada bira od parlamenta”, smatra Vukčević.

U parlamentu su se izglasavali i zakoni zbog pojedinaca ali i interesa političkih partija.

Osim što smo zbog nekih zakona ušli u rizik da kršimo Ustav, o čemu tek treba da se izjasni najviša sudska instanca, dobijali smo i opomene sa relevantnih evropskih adresa. Vukčević napominje da to ne znači da mi treba da prihvatamo sve preporuke sa međunarodnih adresa nekritički.

“Zato što nekad i iz tih institucija dolaze oprečne preporuke, odnosno preporuke koje nijesu prilagođene stepenu razvijenosti u kojem je Crna Gora sada ali u najvećem broju slučajeva to su dobre preporuke za Crnu Goru”, naglasio je Vukčević.

U svakom slučaju, evropski put je onaj koji smo sebi zacrtali, a do njegovog kraja ne možemo doći ishitrenim i zakonima koje zahtijeva politički trenutak, ocjenjuju sagovornici TVCG.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com