JESU LI VAKCINE PROTIV KORONE BEZBJEDNE? Ljekari u Srbiji upozorili: “Nije za žene koje planiraju trudnoću, i za mlađe od 18 godina”

Crna Gora će vjerovatno biti na začelju evropske kolone država kada je u pitanju vrijeme početka vakcinacije protiv korona virusa, a i količine koje ćemo dobiti, kako je najavljeno, biće dovoljne samo za najrizičnije grupe.

Takođe, još uvijek se ne zna koje će vakcine biti dostupne crnogorskim građanima, obzirom da je ministarka zdravlja Jelena Bojović Borovinić kazala da Vlada pregovara sa distributerima više različitih vakcina, pa i ruske i kineske.

U Srbiji građani uveliko primaju vakcinu a trenutno u susjednoj državi imaju više vrsta, ljekari tvrde da su sve bezbjedne, ali ipak upozoravaju da žene koje su trudne ili planiraju trudnoću ne bi trebalo da prime vakciju.

Takođe, vakcine nisu predviđene za djecu mlađu od 16 odnosno 18 godina.

Kako su objavili mediji u Srbiji, penzioneri mogu da prime američko-njemačko cjepivo bez problema, dok je prvi kontingent ruske bio ograničen na ljude do 60 godina. Nadležni vjeruju da će pola miliona doza ruske vakcine koje uskoro stižu biti bez ograničenja za penzionere

Više od 150.000 građana prijavilo se preko E-uprave da želi da se vakciniše, a doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“, pozdravila je toliki odziv građana.

“Kada je riječ o vakcinaciji dece, sve vakcine koje se proizvode i koje su u upotrebi tačno su definisane za uzrast koji može da bude obuhvaćen”, objašnjava ona.

Fajzerova“ je definisana za uzrast od 16 pa više godina. Važno je poštovati uputstvo za samu vakcinu. Sama borba protiv virusa se brzo razvijala. Svaka od vakcina može da bude u upotrebi kad prođe adekvatne kontrole. Kliničke studije se sprovode za određene uzrasne populacije i uvjerena sam da ćemo imati vakcinu za mlađe uzraste. Do tada poštovaćemo preporuke proizvođača. To znači, od 18 godina pa naviše za „sputnjik V“, a od 16 pa naviše godina za „Fajzerovu“. One su trenutno dostupne na našem tržištu”, poručila je doktorka u razgovoru za TV Pink.

Što se penzionera tiče, „Fajzerova“ vakcina nema nikakva ograničenja kada su u pitanju stariji ljudi, a što se „sputnjika V“ tiče, prvi kontingent je, kako saznajemo, bio za osobe do 60 godina, dok drugi, koji se uskoro očekuje, od 500.000 doza, neće imati ograničenja.

Dr Tanja Jovanović, virusolog s Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakla je da je potpuno svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer je imunitet koji se razvija posle vakcinacije potpuno identičan nezavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine.

Takođe kaže i da još uvijek nemamo dovoljno iskustva s virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne, ne treba da prime vakcinu. Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbjedna, već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.

V.M.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button