IZ SRPSKE ENERGETSKE KOMPANIJE O KUPOVINI AKCIJA CGES-a: Jačamo poziciju regionalnog lidera

Kompanija “Električna mreža Srbije” je na osnovu odluke Vlade Republike Srbije kupila prije dva dana pet odsto akcija “Crnogorskog prenosnog sistema električne energije”, saopšteno je iz EMS-a, srbijanske državne kompanije za prenos električne energije.

Oni su, kako kažu, ovom transakcijom kupili 7.288.197 akcija od manjinskih akcionara po prosječnoj cijeni od 0,9493 eura po akciji, za šta su platili 6.918.738 eura.

Podsjećaju da su u vlasničku strukturu CGES-a prvi put ušli u decembru 2015. godine kupivši 10,0141 odsto akcija, tako da će sada imati 15 odsto akcija.

“Kupovina dodatnih akcija kompanije CGES u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdano ulaganje u uspješnu kompaniju koja obavlja iste djelatnosti kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS ostvaruje proporcionalno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit. EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Republike Srbije i istovremeno radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta. Na teritoriji Republike Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški važan projekat, transbalkanski koridor za prenos električne energije, a pomorski kabl, koji je sastavni dio tog koridora, postavljen je i pušten u rad između Crne Gore i Italije. Kupovina dodatnog paketa dionica dio je strateškog opredjeljenja EMS-a da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju osnove za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način, EMS jača svoju poziciju regionalnog lidera”, saopšteno je iz EMS-a.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com