KRAJ ŠTRAJKA PROSVJETARA? Čekaju Vladin pisani predlog povećanja plata - Volim Podgoricu

KRAJ ŠTRAJKA PROSVJETARA? Čekaju Vladin pisani predlog povećanja plata

Sindikat prosvjete, nakon jučerašnjih tročasovnih pregovora sa premijerom Milojkom Spajićem, ministarkom prosvjete Anđelom Jakšić Stojanović i ministrom finansija Novicom Vukovićem, čeka pisaanu ponudu postignutog dogovora.

Čim ona stigne, prosvjetari će je potpisati i već u četvrtak đaci će imati redovnu nastavu.

Ovo je zaključak pregovora tokom kojih je premijer Spajić ponudio prosvjetarima da do 1. jula dobiju povećanje zarada za 10 odsto bruto, a onda od početka školske godine povećanje 17 odsto kumulativno neto, što bi uključivalo i prethodno povećanje od 10 odsto.

SPAJIĆ: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Država tužila Sindikat prosvjete zbog štrajka

Spajić je kazao da Vlada to može ispoštovati i dodao da će biti potpisan sporazum.

“Po meni, sve nedoumice smo razriješili. Sindikat nije do kraja razumio našu namjeru. Smatramo prosvjetare kao prioritetnu kategoriju. Mislim da je opravdano njihovo nezadovoljstvo zaradamo” poručio je premijer.

On je zaključio da su došli do zakonskog i sistemskgo rešenja.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović kazao je da su poslije skoro tri sata razgovora dobili prijedlog, te da će prije konačne odluke o obustavi štrajka sačekati na pisanu verziju postignutog dogovora.

“Žao nam je što ovakav razgovor nije vođen prije dva mjeseca”, kazao je Božović.

Rečeno je, takođe, da će Vlada nakon potpisivanja sporazuma povući tužbu protiv Sindikata prosvjete.

Vlada je, podsjetimo, između ostalog, podnijela tužbu jer Odluka o štrajku ne sadrži podatak da li je postupljeno u skladu sa odredbama Zakona o štrajku kojim je regulisano pitanje prava na štrajk zaposlenih u Vojsci Crne Gore, policiji, državnim organima i javnoj službi, pri čemu nedostaje procjena nadležnog organa odnosno Agencije za nacionalnu bezbjednost, o tome da li se organizovanjem ovog štrajka ugrožava nacionalna bezbjednost, bezbjednost lica, imovine, opšti interes građana, kao i funkcionisanja organa vlasti, koju inače ovaj organ izdaje u roku od 24 sata od dana najave štrajka.

A.D.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com