MEDOJEVIĆ: Milojko Spajić planira se ugradi više nego duplo u izgradnju dionice Mateševo-Andrijevica - Volim Podgoricu

MEDOJEVIĆ: Milojko Spajić planira se ugradi više nego duplo u izgradnju dionice Mateševo-Andrijevica

Nebojša Medojević (PZP) je prokomentarisao planove 44. Vlade za izgradnju dionice Mateševo-Andrijevica u okviru autoputa. On je stava da premijer Milojko Spajić planira da se ugradi više nego duplo, te da će ugradnja biti skuplja za Crnu Goru nego sama izgradnja pomenute dionice autoputa.

„Procijenjena vrijednost radova na dionici Mateševo-Berane je 277,9 miliona evra, za 34,3 kilometra . Sa projektovanjem, nadzorom i zaštitom okoline 314 miliona evra Prosječna cijena po kilometru je 9,1 miliona evra.“ – kaže Medojević.

On se pita zašto Vlada Spajića planira da se zaduži 500 miliona evra plus kamate za izgradnju pomenute dionice.

„Dionica Mateševo – Andrijevica je dugačka 23,5 km, što znači da troškovi izgradnje, projektovanja, nadzora i zaštite okoline ne bi trebalo da budu preko 211 miliona evra.“ – smatra Medojevića i podsjeća da se Milo Đukanović u troškovima izgradnje dionice Smokovac-Mateševo ugradio duplo (realni troskovi 620 miliona evra, plaćeno 1.2 milijarde evra).

„Ako uspije da realizuje svoj naum, Milo-jko će se ugraditi više nego duplo (2,36 puta).

Posebno je pitanje zašto je Milojko odbio da aplicira za grantove EU i povoljne kredite međunarodnih finanisjkih institucija. Vjerovatno što je tu ugradnja mnogo komplikovanija i rizičnija.

Ovako, neposredno sa izvođacem i kreditorom, lakše je ugovoriti procenat za sebe. Posebno kad narod plaća.“ – zaključuje Medojević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com