Naučna istraživanja ruše zablude: Ko je najveći krivac za bolesti izazvane pušenjem? - Volim Podgoricu

Naučna istraživanja ruše zablude: Ko je najveći krivac za bolesti izazvane pušenjem?

Decenijama unazad se pogrešno vjerovalo da je nikotin taj koji prouzorkuje bolesti povezane s pušenjem. Naučnici su, međutim, utvrdili da između nikotina i duvanskog dima ne stoji znak jednakosti, te da je zapravo duvanski dim taj koji je glavni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem.

Sa druge strane, nikotin je supstanca koju su sedamdesetih godina prošlog vijeka zdravstvene institucije uvrstile u terapije odvikavanja od pušenja.

Nauka je potvrdila da se u dimu cigarete nalazi se više od 6.000 različitih štetnih i potencijalno štetnih materija koje nastaju sagorijevanjem duvana i da su one glavni uzrok nastajanja bolesti povezanih sa pušenjem. Duvanski dim sadrži i ugljen-monoksid koji, kao što je to slučaj kod pušenja, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Jasno je da nikotin nije bez rizika, jer izaziva zavisnost. Međutim, mnoštvo naučnih istraživanja sprovedenih do danas pokazuje da on zapravo nije krivac broj jedan za posljedice koje na zdravlje ostavlja pušenje cigareta.

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) je među prvima vidjela nikotin kao dio rješenja za odvikavanje od pušenja, jer je uvršten kao zamjenska terapija kroz nikotinske žvake, flastere, sprejeve. Činjenica da u svijetu danas postoji više od milijardu pušača koji su svakodnevno izloženilošem uticaju duvanskog dima, pokrenula je nauku da razmišlja o smanjenju štete.

U tom pravcu su se tehnologija i nauka ujedinile i posljednjih decenija intenzivno radile kako bi se pronašle alternative koje predstavljaju bolji izbor za pušače od nastavka pušenja tradicionalnih cigareta. Takođe, sve je veći broj zemalja koje ažuriraju svoje propise o duvanskim i nikotinskim proizvodima na osnovu rastućih naučnih dokaza koji podržavaju alternative bez duvanskog dima.

Možemo li se otrovati nikotinom?

Pušač apsorbuje otprilike 0,1 miligram nikotina po cigareti. Da bi došlo do trovanja nikotinom sa fatalnim ishodom, pušač bi trebalo da konzumira 400 cigareta ili 20 paklica jednu za drugom. Zbog toga, u Američkoj agenciji za hranu i ljekove (FDA) navode da uprkos šteti koju izaziva pušenje, malo je vjerovatno da će se na taj način neko otrovati nikotinom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com