Nove neželjene reakcije: Astra Zeneka rizična i kod kapilarnog curenja, ljekari da upozore

Evropska agencija za ljekove (EMA) preporučila je da se vakcina AstraZeneka ne primjenjuje kod osoba koje su ranije imale sindrom kapilarnog curenja.

Radi se o rijetkom, ozbiljnom stanju koje uzrokuje curenje tečnosti iz malih krvnih sudova, odnosno kapilara, i dovodi do oticanja ruku i nogu, niskog krvnog pritiska…

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED), zajedno sa nosiocem dozvole za ovaj lijek, trebalo bi da pošalje i zvanično pismo medicinskim radnicima sa ovim preporukama. 

Komitet za procjenu rizika u oblasti farmakovigilance pri EMA zaključio je da sindrom kapilarnog curenja treba da bude uvršten u informacije o lijeku kao nova neželjena reakcija na ovu vakcinu, uz upozorenje, kako bi se skrenula pažnja zdravstvenih radnika i pacijenata na ovaj rizik.

ASTRA ZENEKA VAKCINA: Šta je istina u vezi sa tromobozom, i na šta da obratite pažnju?

Voditeljka (45) preminula nakon što je primila prvu dozu vakcine Astra Zeneka

Komitet je sproveo detaljnu procjenu šest slučajeva sindroma kapilarnog curenja kod osoba koje su primile AstraZeneka vakcinu, a većina je nastupila kod osoba ženskog pola, unutar četiri dana nakon primjene.

“Od toga su tri osobe prethodne imale sindrom kapilarnog curenja u anamnezi, a jedna osoba je preminula. Do 27. maja u Evropskoj uniji/Evropskoj ekonomskoj zajednici i Ujedinjenom Kraljevstvu primijenjeno je više od 78 miliona doza vakcine AstraZeneka”, saopšteno je.

EMA poručuje da zdravstveni radnici treba da budu svjesni znakova i simptoma sindroma kapilarnog curenja i rizika ponovnog javljanja kod osobe kojima je prethodno dijagnostikovano ovo stanje.

“Osobe koje su primile vakcinu AstraZeneka treba odmah da zatraže pomoć ljekara u slučaju brzog oticanja ruku i nogu, ili naglog porasta tjelesne mase u danima nakon vakcinacije. Ovi simptomi su često praćeni osjećajem nesvjestice (zbog niskog krvnog pritiska)”, tvrde u EMA.

Iz crmogorske Vlade je saopšteno da je trenutno u Crnoj Gori za prvu dozu vakcinacije dostupna samo Astra Zeneka, osim srijedom, kada se može primiti Fajzer.

Na vakcinalnim punktovima širom države veoma je mali odziv građana, izuzev u danu kad as emože primiti Fajzer. 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com