Voditeljka (45) preminula nakon što je primila prvu dozu vakcine Astra Zeneka

Nagrađivana BBC radijska voditeljka Lisa Šav umrla je u bolnici od posljedica stvaranja krvnih ugrušaka, nakon što je primila prvu dozu vakcine Astra Zeneka, javlja Guardian.

Nekoliko dana poslije vakcinacije, voditeljku je uhvatila jaka glavobolja, a uskoro su se razvile i ostale teške nuspojave.

Imala je snižen broj trombocita i ugruške u malim i velikim krvnim žilama, te krvarenja.

Šav je umrla u bolnici Royal Victoria u Njukestlu, u petak prošle nedjelje, na intenzivnoj njezi, te je bila okružena porodicom.

Smatra se da je rizik od stvaranja ugruška povezan s vakcinacijom približno jedan naspram 100.000 za ljude u 40-ima, navodi britanska Agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA).

Rizik od smrti u svim dobnim grupama iznosi otprilike jednom na milion. MHRA je naglasila da blagodeti vakcine i dalje nadmašuju rizike za većinu ljudi. Nije dokazano da vakcina uzrokuje ugruške, ali je priznato da korelacija ipak postoji.

 
loading...

1 komentar

  1. E i kako da im sada vjerujemo da su vakcine dobre, ja sam oduvijek bio nepovjerljiv, mozda zato sto se stvarno dobro osjecam, zahvaljujuci svojoj doktorici i suplemntima (ganoderma lucidum), koje mi je preporucila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button