OMIKRON STIGAO U CRNU GORU? Osoba došla iz Johanesburga, cijela porodica i svi kontakti u izolaciji

Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati

Novi, omikron soj korona virusa je najvjerovatnije stigao i u Crnu Goru.

Osoba za koju se sumnja da je donijela virus, kao i svi članovi porodice su izolovani, osjećaju se dobro i imaju blage simptome.

Detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj SARS-CoV-2, Omikron, od posebnog javnozdravstvenog značaja, utvrđena je sumnja na obolijevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Dodatnim mikrobiološkim ispitivanjima u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku IJZCG, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike koja predstavlja svojevrsnu preskrining metodu, dodatno je postavljena sumnja na obolijevanje od Omicron soja SARS-CoV-2”, navedeno je u saopštenju.

Preko IHR komunikacionih kanala koje IJZCG ima sa međunarodnim partnerima, 3.12.2021. godine pristigla je informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao 26.11.2021. godine avionom na relaciji Johanezburg (Južnoafrička Republika)-Frankfurt (Njemačka) letom kojim je putovala na Omicron soj SARS-CoV-2 potvrđeno pozitivna osoba.

“Odmah nakon pristizanja informacije sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanjem kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2. Osoba je 30.11. 2021. godine dobila prve simptome, testirana je u jednoj privatnoj laboratoriji gdje joj je utvrđen pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 i rješenjem sanitarnog inspektora ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju. Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati”, dodaje se u saopštenju.

U daljem epidemiološkom nadzoru, kako su naveli iz IJZ, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom “biće detljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom”.

 

loading...

1 komentar

  1. Hello,

    I hope I’m not bothering you, my name is Tyrell and I see that you own volimpodgoricu.me. I noticed a few errors on your website that could be causing you to lose some traffic & customers.

    Do you have 5 minutes to speak about this?

    Hope to talk soon!

    Tyrell

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com