Pogledajte šta piše u Abazovićevoj inicijativi za rekonstrukciju Vlade (VIDEO/FOTO) - Volim Podgoricu

Pogledajte šta piše u Abazovićevoj inicijativi za rekonstrukciju Vlade (VIDEO/FOTO)

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Inicijativu su potpisali poslanici koalicije “Crno na bijelo” i Socijalističke narodne partije (SNP).

Premijer Dritan Abazović kazao je da su oni u dobrom duhu došli do pisane inicijative koju je potpisalo devet poslanika kluba SNP-a i Kluba Crno na Bijelo.

“Ovim smo napravili korak više. Ostaje da vidimo da li ima volje da se proširi broj potpisnika, i to je legitimno”, kazao je on.

Dodao je da će inicijativa biti proslijeđena svima osim potpisnicima današnje inicijative.

“Svima će biti poslijeđeno, i BS, jer oni nisu pokretači inicijative. Ovdje samo ne računamo na one koji su potpisnici današnje inicijative. Za sada je jasno da jedna partija iz redova manjina koja želi da učestvuje”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcija podrazumijeva rekonstrukciju 43. Vlade, a pad znači novu vladu, pojasnio je Abazović na pres konferenciji.

“Ko hoće da ide ka pravdi može potvrditi moje navode”

On je odgovarajući na pitanje šta mu je poručio poslanik SDP-a Predrag Bošković kojeg Abazović ranije okrivio za destabilizaciju Crne Gore, kazao da mu je se Bošković obratio riječima “Tek ćeš da vidiš”.

“Vjerovatno sam takao u osinjak, i to znači da će se ova mašinerija upaliti još više u narednom periodu. Pema tome i ja sam spreman. Nijesam to doživio kao prijetnju. Ljude koje prozivam ne cijenim politički a još manje ih se plašim iako među njima ima mnogo opasnih ljudi, koji su mnogo zla donijeli ovoj državi”, kazao je Abazović.

On je poručio da će “tek da ih proziva”.

“Tek ću da ih prozovem i radujem se pozivu SDT-a i pozdravljam njihove napore. Dokumentaciju ima ko god hoće da radi na pravdi. Ko hoće da ide ka pravdi naći će dovoljno argumenata da potvrdi ove moje navode”, poruči je Abazović.

Ocijenio je da je Crna Gora  u takvom trenutku da mora da ide ka narednim parlamentarnm izborima.

“Da bi otišla prema njima svakako mora da završi izbor Ustavnog suda. Vlada bi imala za cilj da pomogne proces izborne reforme kako bismo mogli da nastupimo na parlamentarnim izborima”, kazao je Abazović.

INICIJATIVA ZA REKONSTRUKCIJU VLADE:

“Cijeneći politički moment u kojem se Crna Gora nalazi, kao i želju dolje potpisanih poslanika da se nastavi sa evropskim integracijama, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, ekonomskim reformama i ukupnom stabilizacijom društveno političkih prilika iskazujemo spremnost za rekonstrukciju Vlade Crne Gore a sljedećim politickim principima:

1.Vlada i parlamentarna većina dodatno će osnažiti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima;

2. Vlada i skupštinska većina sprovešće izbornu reformu i obaviti sve pripreme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku;

3. Vlada će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politicki fokus usmjeriti dominatno ka socio-ekonomskim temama;

4 Zajednički pristup rešavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentanom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsensuza;

5. Vlada ostaje maksimalno posvećena očuvanju spoljnopolitičkog kursa, evropskim integracijama, regionalnoj saradnji kao i potpunoj usklađenosti spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije, uz poštovanje svih medunarodno preuzetih obaveza i ugovora;

6. Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identitetska pitanja koje dijele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus, zaključno sa parlamentarnim izborima.

Rekonstrukcija Vlade podrazumijevala bi poziv a participaciju svih politickih subjekata u Skupstini Crne Gore, osim podnosilaca inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi o kojoj se glasa 19. avgusta 2022. godine. Konfiguracija Vlade, odnosno zastupljenost politickih opcija, uz obavezno učešće političkih predstavnika manjinskih naroda, biće dogovorena na načelima demokratskih principa, uz pun poštovanje političkih subjekata i iskazane volje građana na izborima 30. avgusta 2020. godine.

Potpisnici ovog sporazuma su saglasni da sve eventualne korekcije ostvare dogovorom u skladu sa potrebom političkog trenutka i specifičnostima funkcionisanja Vlade.

Razgovori o rekonstruciji Vlade Crne Gore počeli bi odmah po završetku sjednice Skupštine Crne Gore 19. avgusta 2022. godine.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com