Policija tvrdi da zna ko je kopao tunel, ali još nikoga nisu uhapsili - Volim Podgoricu

Policija tvrdi da zna ko je kopao tunel, ali još nikoga nisu uhapsili

Od otkrivanja tunela prokopanog od privatnog stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda u Podgorici sjutra će se navršiti sedam dana, a policija zasad zvanično nije uhapsila nijednu osobu zbog povezanosti s ovim slučajem. Mada u bezbjednosnom sektoru tvrde da znaju ko su počinoci i da uz to znaju i gdje su, zasad nema potvrde da su odgovorni privedeni pravdi, piše RTCG portal.

Predstavnici naše policije intenzivno komuniciraju sa policijskim organima jedne države iz regiona radi hapšenja odgovornih za ovaj dosad neviđen upad. Mada policijski čelnici pozivaju na strpljenje, a premijer Dritan Abazović odbija da saopšti više detalja u interesu istrage, ne samo da se ne zna gdje su počinoci, nego do kraja nije jasan ni motiv zašto bi neko ovo uradio.

Prst sumnje odmah je uperen u kotorske kartele, odnosno “kavački” i “škaljarski”; ali više detalja i dalje nije poznato. Smatra se da je cilj bio krađa dokaza, pokušaj nečijeg bjekstva ili možda i likvidacija nekog od zatvorenika. Opet, ništa nije sasvim izvjesno. Prema riječima sagovornika  RTCG portala iz bezbjednosnog sektora, zasad je jedino izvjesno da počinoci nijesu iz Crne Gore ali i da nijesu iz Albanije, kako je dio medija spekulisao. Posebno buni priča o krađi nekih pištolja i pušaka, jer što i sam premijer Dritan Abazović priznaje, teško da bi to mogao da bude glavni motiv za jedan ovakav poduhvat.

Važan trag mogli bi biti snimci sa sigurnosnih kamera u Njegoševoj ulici, kako bi se vidjelo ko su osobe koje su kopale tunel. Ali, ako je tačno da su krivici bili prerušeni tokom ulaska u stan i izlaska, pitanje je i koliko će to biti od koristi.

Da li su neki dokazi mogli biti odnijeti u SAD i šta bi provjere tamo pokazale, imajući u vidu najavljen dolazak agenata američkog FBI u Crnu Goru, možda je tema koja je ponukala nalogodavce i organizatore da pokrenu ovakav poduhvat. To ne isključuje ni sam premijer, koji je u julu zvanično pozvao FBI da pomogne u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića 2004. godine. Puška iz koje je ubijen Jovnović čuva se u depou Višeg suda a priče da je ukradena tokom provale zasad odbacuju sudske i policijske vlasti. No, vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić ne isključuje da je kontaminacija dokaza o atetnatu na Jovanovića mogla da bude motiv za ovaj upad.

Zvanično je potvrđeno da crnogorski istražitelji traže šest osoba osumnjičenih za kopanje tunela. Forenzičari su izuzeli tragove iz stana, koji će biti predmet vještačenja, a istražiteljima su odmah nakon otkrivanja tunela dostavljeni i snimci sa zgrada u Njegoševoj ulici.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost raspravljalo je u petak o tunelu, a pritom još nije završen popis svih stvari koje se nalaze u depou. Vjeruje se da bi to moglo da bude urađeno do utorka.

Po saznanjima navedenog portala, unutar tunela nađeni su i meci tokom uviđaja.

Iz Uprave policije potvrđeno je da je u srijedu veče u blizini Podgorice pronađen kombi, za koji se vjeruje da su ga koristili osumnjičeni za obijanje depoa u Višem sudu.

Na nedavnoj sjednici Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora (BOK) konstatovano je i da obijanje depoa Višeg suda u Podgorici predstavlja “najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com