“Polovina ljekova koji se prodaju putem interneta je falsifikovano” - Volim Podgoricu

“Polovina ljekova koji se prodaju putem interneta je falsifikovano”

Direktorica Instituta za ljekove i medicinska sredstva dr Snežana Mugoša, gostujući u emisiji Link, kazala je da je najveći izvor pojave falsifikovanih ljekova prodaja putem interneta, uključujući i društvene mreže. Kako je istakla, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 50 odsto ljekova koji se prodaju putem interneta je falsifikovano.

Falsifikovani ljekovi – globalni problem

Mugoša je kazala da su falsifikovani ljekovi proizvodi koji su stavljeni u promet u cilju prevare.

“Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 50 odsto ljekova koji se prodaju putem interneta je falsifikovano. Ovo je problem zaista globalnog karaktera, naročito u zemljama u razvoju, ali se sa njim suočavaju i najrazvijenije zemlje, te je prema podacima SZO zastupljenost falsifikovanih ljekova na globalnom tržištu 10-30 odsto, u zemljama u razvoju čak i do 50 odsto, dok je u razvijenim zemljama ova pojava svedena na jedan odsto“, navela je Mugoša.

Skrenula je pažnju građanima da kupovinom ljekova putem interneta, kao i oglasa u medijima i na bilo kom drugom mjestu koje nije apoteka, izlažu svoje zdravlje velikom riziku.

„Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, kao regulatorni organ, nadležan je za sprovođenje inspekcijskog nadzora u prometu ljekova na veliko, odnosno obezbjeđuje da lijek zadrži kvalitet od proizvođača do krajnjeg korisnika, tj. pacijenta. Dakle, naš Inspektorat sprovodi nadzor u skladu sa najvišim evropskim standardima u ovoj oblasti i ovim putem se sprečava ulazak falsifikovanih ljekova u legalni lanac snabdijevanja, i tu se završava naša nadležnost, jer kada je u pitanju crno tržište, tu počinje nadležnost policije.“

Mugoša je najavila prvu godišnju konferenciju Instituta pod nazivom Evropska perspektiva CInMED-a – saradnjom i partnerstvom do zajedničkog cilja, koja će se održati u prostorijama hotela CUE u Podgorici u periodu od 1. do 3. decembra 2022. godine.

Ono na šta su posebno ponosni, kako kaže, jeste donatorski karakter ove konferencije, budući da su se kao nastava baza Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore opredijelili da putem kotizacija obezbijede sredstva potrebna za formiranje nove, savremene laboratorije Medicinskog fakulteta, u svrhu unapređenja kvaliteta izvođenja praktične nastave, kao i naučno-istraživačkog rada.

Generički ljekovi jednako efikasni i bezbjedni kao originalni

Na pitanje da li su tzv. zamjenski ljekovi lošijeg kvaliteta u odnosu na originalni lijek, dr Mugoša je izjavila da zamjenski, odnosno generički ljekovi sadrže istu količinu aktivne supstance kao i originalni, te da su jednaki u pogledu kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti.

„Razlika u cijeni opravdana je činjenicom da za razvoj generičkog lijeka nije potrebno ponavljati obimna i skupa pretklinička i klinička ispitivanja koja su već sprovedena tokom razvoja originalnog lijeka. Generički lijek, kao i svaki drugi, mora da zadovolji sve zahtjeve Instituta, koji su istovjetni standardima i smjernicama EU”, istakla je ona.

Mugoša zaključuje da je generički lijek ekvivalentan originalnom i samim tim predstavlja terapijsku zamjenu.

Ona je kazala da Institut kao društveno odgovorna institucija nastoji da pomogne kad se za to ukaže prilika, u okviru svojih mogućnosti.

„Kroz ovaj vid naših aktivnosti naučili smo da naše malo nekome zaista znači mnogo. Uvjerena sam da se svaki doprinos za dobrobit društva višestruko vrati. U ovom konkretnom slučaju, donacijom Medicinskom fakultetu za osnivanje nove laboratorije, uticaćemo na bolju edukaciju studenata, što će nam se svakako umnogome vratiti, jer će ti studenti postati naši zaposleni ili naši partneri u zdravstvenim ustanovama, farmaceutskim kompanijama ili naučnim projektima. Takođe, trudili smo se da odgovorimo na zahtjeve brojnih udruženja i dobrotvornih organizacija, naročito u oblasti zdravstva, kao i kada su u pitanju troškovi za liječenje pojedinaca. Posebno smo bili radosni i kada nam se pružila prilika da pomognemo jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi, kada smo vidjeli koliko je donacija omogućila bolje uslove za rad učenika”, navela je Mugoša.

Mugoša je rekal da su svi postupci i procesi u Institutu ubrzani, prosječno i do pet puta, a u nekim nadležnostima čak i mnogo više.

„Značajno smo skratili rokove za izdavanje dozvola za stavljanje u promet za inovativne i generičke ljekove i odobrili smo prve veterinarske ljekove. Timski rad, kolegijalnost, saradnja i pozitivna energija bili su pravi recept da u periodu od samo godinu dana postignemo izvanredno unapređenje naših procesa. Pripremili smo brojne podzakonske akte, privodimo kraju izradu novog portala zasnovanog na najnovijim standardima, kako u pogledu informatičkih rješenja, tako i u pogledu dizajna. Započeta je i digitalizacija svih poslovnih procesa uvođenjem aplikacija obaveznih u Evropskoj uniji“, zaključila je Mugoša.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com