Đukanović: Saradnja u okviru sistema UN-a važan stub vanjske politike Crne Gore - Volim Podgoricu

Đukanović: Saradnja u okviru sistema UN-a važan stub vanjske politike Crne Gore

Saradnja u okviru sistema UN-a važan je stub vanjske politike Crne Gore i dio šire politike posvećene multilateralizmu, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u toku susreta sa šefom kancelarije UNHCR-a Programa visokog komesara UN-a za izbjeglice Žan Iva Bušardija.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo prvim susretom sa šefom kancelarije UNHCR od njegovog dolaska u Crnu Goru i ponovio da je “saradnja u okviru sistema UN-a važan stub vanjske politike Crne Gore i dio šire politike posvećene multilateralizmu”.

Uz podsjećanje na bogato iskustvo saradnje sa UNHCR-om, čemu je doprinijelo i vrijeme koje smo preživjeli u regionu od 90-ih do danas, predsjednik je zahvalio kancelariji na partnerskoj saradnji i podršci u snaženju kapaciteta Crne Gore za humanitarni odgovor.

„Zajedno smo radili i na hitnim humanitarnim programima pomoći, zatim na trajnim rješenjima, ali i svim drugim pitanjima apatridije i azila koje su generisale krize koje smo prolazili poslednjih decenija“, rekao je Đukanović.

On je naglasio da Crna Gora pažljivo prati i učestvuje u rješavanju humanitarnih stanja, uključujući i aktuelnu krizu u Ukrajini.

“UNHCR u Crnoj Gori ima ozbiljnu i utemeljenu podršku u svojoj misiji”, kazao je Đukanović uz uvjerenje u nastavak plodne saradnje sa kancelarijom u Podgorici što će, kako je naglasio, “biti potvrđeno i na predstojećem obilježavanju 30-togodišnjice rada Kancelarije”.

Šef kancelarije UNHCR-a zahvalio je Đukanoviću za prijem i prihvatanje poziva da učestvuje u obilježavanju tri decenije rada UNHCR-a u Crnoj Gori.

“Veoma smo zahvalni za svu podršku koju je Crna Gora pružala i pruža za 30 godina postojanja”, kazao je Bušardi.

On je podsjetio da Crna Gora ima ogromno iskustvo u suočavanju sa problemom izbjeglica, visoko cijeneći izuzetan odgovor Crne Gore u odnosu na krizu u Ukrajini, ne samo u zbrinjavanju izbjeglica, već ukupnog sistema, ali i doprinosa crnogorskih građana.

“Trenutan broj pristiglih stranaca u zemlju kao posljedice rata u Ukrajini iznosi gotovo deset odsto crnogorske populacije. Što je ogroman teret za zemlju”, kazao je Bušardi i naglasio da Kancelarija kontinuirano “skreće pažnju na Crnu Goru kao jednu od prvih pet zemalja u Evropi po broju izbjeglih po glavi stanovnika”.

„Mi prepoznajemo i vidimo i sjajan rad i ogroman teret koji opterećuje sisteme zdravstva i obrazovanja u vašoj zemlji“, kazao je Bušardi.

Upoznao je Đukanović sa konkretnim vidovima pomoći kada je riječ o zbrinjavanju izbjeglica i sa programima vezanim za pitanja azila i apartridije u dijelu mandata UNHCR.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com